Jesu li vaši roditelji bili u krivu? Stručnjaci sada tvrde da su videoigrice korisne

Foto: 123RF

AKO ste i vi u djetinjstvu proveli sate i sate igrajući videoigrice - ova vijest bi vas mogla razveseliti. No, ako ste roditelji tinejdžera s kojima uvijek vodite bitku oko vremena provedenog u istoj aktivnosti - možda je bolje da im ne pokazujete rezultate ovog istraživanja.

Naime, novo istraživanje pokazalo je da sati provedeni u igranju videoigara možda zapravo nisu štetili vašem mozgu, kako su vam tvrdili mama i tata. Zapravo, ako ste djetinjstvo proveli igrajući Sonic ili Super Mario igrice, trenirali ste svoje pamćenje, kaže nova studija.

Jednomjesečno istraživanje, provedeno na Sveučilištu Oberta de Catalunya u Španjolskoj i objavljeno u časopisu Frontiers in Human Neuroscience, ispitivalo je kognitivne vještine 27 mladih odraslih osoba u dobi između 18 i 40 godina dok su igrale Nintendov klasik Super Mario 64.

"Ljudi koji su bili zagriženi igrači prije adolescencije, unatoč tome što se više nisu igrali, bolje su se snalazili u zadacima radne memorije, koji zahtijevaju mentalno zadržavanje i manipuliranje informacijama da bi se dobio rezultat", piše istraživač dr. Marc Palaus u objavljenom izvješću.

Palaus objašnjava da videoigrice zapravo nisu izazov za naš mozak, već su izazov za rastuće umove, a njihove brojne razine koje sadrže sve veće poteškoće i izazove čine ih toliko primamljivima.

"Videoigre su savršen recept za jačanje naših kognitivnih vještina, gotovo bez da to primijetimo", piše on.

Puno je istraživanja provedeno o videoigrama i bavilo se njihovim utjecajem na mozak, a mnogi su otkrili da mogu imati pozitivne učinke. Studija iz 2017. godine, koju je također vodio Palaus, otkrila je da je kod pacijenta koji su prošli program treninga za videoigre primijećeno kako im dijelovi hipokampusa rastu. Studija je također otkrila da zagriženi igrači pokazuju poboljšanja u održivoj i selektivnoj pažnji.

No, nije sve tako pozitivno. Drugo istraživanje, provedeno na Sveučilištu u Montrealu 2017. godine, pokazalo je da MRI proveden na mozgu strastvenih igrača, koji su 19 sati ili više tjedno provodili na svojim konzolama igrajući igre s akcijskom tematikom, ima znatno manje sive tvari.

Ipak, oni koji su proveli to istraživanje kažu da nisu toliko bitne videoigre koliko je bitna vrsta igre, piše Best Life.

"Kad bih nekome morao preporučiti vrstu videoigre, to bi bila trodimenzionalna platforma ili logička igra sa slagalicama", rekao je dr. Gregory West, autor studije, za NPR.

"Dokazi su u ovom trenutku jasni i govore da ove igre mogu biti korisne za mozak", zaključio je.


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.