Jeste li znali da se botoxom liječe djeca?!

Foto: 123rf
 
MNOGE će iznenaditi podatak kako se botox, o kojemu saznanje još od 80-ih godina prošlog stoljeća imamo isključivo kada je riječ o ljepoti, koristi u medicinske svrhe i to kod liječenja djece. O botoxu u dječjoj medicini smo se raspitali kod liječnika specijalista. Doznajemo kako botox kao lijek pomaže kod  određenih oboljenja mjehura i sfinktera.  Kod neurogenog mjehura se, primjerice, cistoskopski botox injekcijom ubrizgava u sluznicu. Neurogeni mjehur, kažu liječnici, je složeni poremećaj funkcije i građe mjehura u kojem otežano, nemoguće ili nepotpuno pražnjenje mjehura dovodi do promjena na njegovoj stijenci i posljedičnog oštećenja bubrega.
 
U drugom slučaju botox pomaže kod poremećaja rada analnog sfinktera (mišića koji regulira kontinentnost za stolicu). Važno je reći da je poboljšanje privremeno i najčešće traje 6 mjeseci nakon čega je potrebno ponovno injekcirati botox, kažu doktori. Ipak ponekad učinak traje i dulje, po nekoliko godina. Zahvati se kod nas rade na KBC Rebro. 
 
Također doznajemo kako se botox može dati kod spastične cerebralne pareze. Botox se može injicirati direktno u mišiće i može se primijeniti za kontrolu sljedećih stanja:  u djece od dvije godine i starije, s cerebralnom paralizom, koja mogu hodati botox se koristi za kontrolu deformiteta stopala uzrokovanih trajnim grčevima mišića nogu. Botox ublažava trajne grčeve mišića nogu, čime se djeci znatno stanje olakšava.
 
Iskustva liječnika potvrđuju kako je kod svih pacijenata tri dana nakon aplikacije botoxa došlo do smanjenja spasticiteta, poboljšan je funkcionalni nalaz stopala a samim time i hod.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.