Iz britanskih trgovina povlači se nekoliko serija Kinder jaja

Foto: Profimedia

NEKOLIKO serija čokoladnih Kinder jaja povlači se iz prodaje u Velikoj Britaniji zbog veze sa 63 slučaja salmonele, uglavnom kod male djece. Agencija za sigurnost hrane (FSA) priopćila je da su sva jaja proizvedena u istoj tvornici u Belgiji. 

Ljudima se savjetuje da ne jedu jaja od 20 grama ili pakiranja od tri komada s rokom trajanja između 11. srpnja i 7. listopada 2022.

Proizvođač čokolade Ferrero rekao je da nijedan od njegovih Kinder proizvoda puštenih u prodaju nije bio pozitivan na salmonelu.

"Izuzetno ozbiljno shvaćamo pitanja sigurnosti hrane i iskreno se ispričavamo zbog toga", poručili su iz tvrtke, a prenosi BBC.

Nije zabilježen nijedan smrtni slučaj, a većina od 63 dosadašnja slučaja salmonele je među djecom u dobi od pet godina. Više slučajeva je navodno zabilježeno u Europi, uključujući Irsku, Francusku, Njemačku, Švedsku i Nizozemsku.

FSA je priopćila da Ferrero dobrovoljno povlači proizvode kao mjeru predostrožnosti. Rečeno je i da tvrtka blisko surađuje s tijelima za sigurnost hrane kako bi se otkrio točan uzrok izbijanja zaraze salmonelom. Vjeruje se da drugi Kinder proizvodi nisu kontaminirani, dodaje FSA.

Agencija je u upozorenju navela da su istrage javnih zdravstvenih tijela "pronašle vezu između prijavljenih slučajeva trovanja salmonelom diljem Ujedinjenog Kraljevstva i specifičnog proizvoda tvrtke Ferrero".

"Znamo da su ovi proizvodi popularni među malom djecom, posebno kako se bliži Uskrs, stoga pozivamo roditelje i skrbnike djece da provjere rok trajanja proizvoda naveden na pakiranju", dodala je Tina Potter iz FSA-a.

Dr. Lesley Larkin iz britanske zdravstvene agencije za sigurnost rekla je da simptomi salmoneloze, koji mogu uključivati ​​proljev, grčeve u želucu, mučninu, povraćanje i groznicu, "obično prolaze sami u roku od nekoliko dana".

Dodala je i da bi simptomi mogli biti ozbiljniji, osobito u male djece i one s oslabljenim imunološkim sustavom, a svi koji su zabrinuti trebali bi kontaktirati svog liječnika opće prakse ili hitnu pomoć.

Salmonela se može prenijeti s osobe na osobu pa je dr. Larkin savjetovao svima koji imaju simptome da temeljito peru ruke i izbjegavaju rukovanje hranom drugih ljudi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.