Istraživanje otkrilo zašto biste trebali što češće zagrliti svoje dijete

Foto: 123RF

OSIM što potiče zbližavanje, osjećaj sigurnosti i smiruje, zagrljaj ima i druge benefite. Naime, djeca tijekom odrastanja za zdravi razvoj trebaju senzornu stimulaciju, a istraživanja su pokazala kako već i zagrljaj koji traje 20-ak sekundi može pomoći da se vaše dijete razvije u pametniju, zdraviju i sretniju osobu.

U svemu tome vrlo je velika uloga oksitocina. Riječ je o hormonu koji je prozvan hormonom ljubavi budući da ima značajnu ulogu u promicanju socijalnih veza. Štoviše, oksitocin je neophodan za razvoj mozga još u fazi embrija. Točnije, igra ulogu u stvaranju krvnih žila u hipofizi koja kontrolira nekoliko fizioloških procesa kao što su stres, rast i razmnožavanje. 

Majčino tijelo izlučuje i stvara oksitocin koji će potaknuti pozitivno ponašanje i prije nego što je dijete rođeno. Nakon porođaja, dodir kože na kožu ukazuje na povećane količine oksitocina i kod majke i kod djeteta, a on stimulira emocionalni i socijalni razvoj kod djece te im pomaže razviti otpornost na stres.

Sve su to rezultati istraživanja provedenog u dječjoj bolnici u Ohiu koje je obuhvatio 125 beba, a čija je svrha bila vidjeti kako dječji mozak odgovara na fizički dodir. Pokazalo se da što više grlite vašu djecu, to će im se mozak bolje razvijati. 

"Ponekada jednostavno ljuljuškanje djeteta u rukama ili bilo kakav tjelesni dodir može imati znatan utjecaj na razvoj djetetova mozga", istaknula je jedna od istraživačica dr. Nathalie Maitre.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.