Evo zašto vaše dijete postaje nemoguće kad je pospano

Foto: Shutterstock

IAKO za roditelje možda nije iznenađenje da se djeca, kada su umorna, mogu ponašati nervoznije i glupirati se više nego inače, teško je ponekad razumjeti zašto se to događa. No, kao i većina stvari koje utječu na ponašanje djece, sve se može pratiti do kemijskog sastava mozga i tijela, kao i razvoja djece.

Zbog toga je toliko važno da djeca imaju potreban dnevni san, kako ne bi došlo do reakcija unutar tijela koje uzrokuju promjene u ponašanju.

Prema Healthlineu, polovica djece u dobi između 6 i 17 godina ne spava potrebnih devet sati dnevno. Djeca su sve više opterećena raznim obvezama i organiziranim aktivnostima, zbog čega njihove emocije mogu podivljati.

Hormoni

Najveći razlog zašto djeca mogu postati pretjerano nestašna kada su umorna je povećanje izlučivanja hormona. Prema VeryWell Family, dječji mozak ne reagira na isti način kao mozak odraslih. Zbog toga se, dok odrasli postanu pospani i usporeni kada su umorni, kod djece pojačano luče kortizol i adrenalin. Ovi dodatni hormoni djeci daju nalet energije. I ova energija će uzrokovati da se djeca ponašaju nestašno i često nekontrolirano.

Tijelo i um su neusklađeni

Kada su djeca pretjerano umorna, njihov mozak i tijelo nisu usklađeni jedno s drugim. A kad se to dogodi, počinju se glupirati. Prema Harvard T.H. Chan School of Public Health, melatonin se oslobađa kako bi pomogao tijelu da se smiri tijekom večeri

Međutim, kada tijelo istovremeno oslobađa ne samo melatonin već i kortizol i adrenalin, um i tijelo više nisu u ravnoteži. Stoga, kada se djeca ponašaju pretjerano divlje zbog umora, njihova tijela doslovno šalju mješovite signale u njihov mozak. I tek kada se razine kortizola i adrenalina smire, djeca će se konačno moći opustiti i naspavati.

Dječji mozak je znatiželjniji

Dječji su mozgovi puniji radoznalosti i uzbuđenja nego mozgovi odraslih. Dječji mozak željan je novih informacija i učenja o prirodi i svijetu. Ljubav prema radoznalosti treba poticati, osim ako nije vrijeme za odmor, jer znatiželja može dovesti do toga da mozak ostaje previše aktivan, a tijelu je potreban san.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.