Evo zašto nikada ne biste smjeli prisiljavati dijete da dijeli stvari s drugima

Foto: Pexels

MALA i predškolska djeca imaju reputaciju da često odbijaju dijeliti svoje stvari, pogotovo kada je riječ o igračkama. Iako je istina da većina djece treba vremena i prakse za učenje dijeljenja, očekivanja roditelja u vezi s dijeljenjem često nisu usklađena s onim što je razumno očekivati ​​od djece u određenoj dobi. Kako donosi HuffPost, u nedavnom istraživanju među roditeljima male djece koje je provela organizacija Zero to Three, 43 posto njih izjavilo je kako misli da djeca mogu dijeliti prije dobi od dvije godine, dok je 71 posto roditelja reklo da misli da su djeca za to sposobna od treće godine.

Međutim, stručnjaci upozoravaju kako je prava istina nešto drugačija. Naime, mnoga djeca ne razviju sposobnost dijeljenja sve do dobi od četiri godine, a njihova sposobnost razumijevanja perspektive drugih ljudi javlja se tek od njihove sedme godine.

Drugim riječima, maloj djeci dijeljenje nije prirodno i roditelji bi trebali prihvatiti ​​da će se njihovo dijete tome ponekad opirati. No, dok će mala djeca trebati pomoć u razumijevanju i prakticiranju koncepta dijeljenja, ona su ipak sposobna prepoznati tuđe emocije i osjećati empatiju. HuffPost je pitao edukatore i stručnjake za odgoj djece o tome što roditelji mogu učiniti kako bi olakšali dijeljenje svome djetetu. Oni preporučuju sljedeće:

  • prilagođavanje svojih očekivanja razvojnoj fazi djeteta
  • učenje djeteta da uvažava tuđe osjećaje
  • pružanje prilika djetetu da dijeli
  • korištenje pozitivnog pristupa kad je riječ o dijeljenju

Osim ovih savjeta, stručnjaci još jedan ističu kao najvažniji, a riječ je o tome da roditelji nikad ne bi smjeli prisiljavati dijete da dijeli stvari ili igračke ako to ne želi. Zašto? Iako je cilj da vaše dijete započne s dijeljenjem postepeno bez vaše intervencije, ponekad će mu ipak trebati pomoć odrasle osobe kako bi u tome uspjelo kao što je, predlažu stručnjaci, korištenje mjerača vremena kako bi se osiguralo da svako dijete dobije po 10 minuta na triciklu.

Većina roditelja radi tu grešku da djecu prisiljavaju ili mu čak naglo otimaju stvar iz ruku kada ne želi dijeliti, što dugoročno dovodi do štetnih posljedica, a kod djeteta može doći do još većeg opiranja.

''Cilj je da djeca shvate da i drugi oko njih imaju jednaku želju za nekom igračkom ili stvari i da im sami požele dopustiti da to iskuse. Želimo da djeca počnu pokazivati ​​razumijevanje i empatiju što nikada ne dolazi s prisiljavanjem djece na bilo što, a ponajviše na dijeljenje'', objašnjava stručnjakinja za odgoj Jeannette Corey.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.