Evo zašto je važno prati ruke prije nego dirate bebu - jer ova je curica skoro umrla!

Foto: Imgur

OVA MALENA  djevojčica bila je klinička mrtva nakon što se zarazila RSV - respirativnim sincicijskim virusom, relativno uobičajenim virusom koji hara u ovom dijelu godine, a koji jako loše utječe na bebe s ne potpuno razvijenim plućima. Posebno je opasan za nedonoščad, ali i djecu do dvije godine starosti koji ima određenih problemima s plućima, pa ova bolest za spomenutu djecu najčešće vodi hospitalizaciji i liječenju pod strogim nadzorom stručnjaka. 
 
A u pojedinim slučajevima, poput ovog, možete biti opasna i po život. 
 
Fotografiju svoje kćerke na Imgur je postavio jedan otac  kako bi upozorio javnost, posebno roditelje, da ne daju nikome dirati i ljubiti svoju bebu ukoliko nisu dobro oprali ruke, odnosno ukoliko nisu sigurni da u sebi ne nose neki oblik virusne zaraze. Kako je tako nešto često nemoguće, jednostavno su upozorili - ne dajte nikome da ljubi vašu bebu i neka obavezno operu ruke prije kontakta s njom. 
 
Ova je djevojčica naime nedavno preboljela laganiji oblik virusnog meningitisa koji je bez ikakvih težih posljedica prošao kroz nekoliko dana. No, nedugo potom malena je opet završila u bolnici - klinički mrtva te su je nakon dugotrajnog oživljavanja srećom uspjeli vratiti u život i odmah je priključili na aparate za disanje. Dijagnosticirana joj je zaraza RSV-om, virusom koji nije toliko opasan za ljude i veću djecu jer su mu simptomi poput klasične prehlade - s problemima gornjih dišnih puteva koji ne ostavljaju neke posljedice, no virus je izuzetno opasan za ranije rođene bebe, bebe s manjom porođajnom težinom te bebe i djecu s plućnim i srčanim problemima. 
 
Virus se najčešće javlja u zimskim mjesecima, sa sezonom prehlada koja traje od studenog do travnja. 


 
Malena se srećom dobro oporavlja, a njeni roditelji poručuju - RSV nije šala. Dosad nismo znali mnogo o ovom virusu, ali nakon što nam je skoro uzeo kćer upozoravamo sve - ne dajte nikome da dira vašu bebu bez prethodnog pranja ruku, a posebno ne dajte da je itko ljubi, ako niste sto posto sigurno kako ne postoji opasnost od zaraze. Pa čak i najmanjom prehladom jer bebe još uvijek nemaju razvijen imunitet koji ih može spasiti od ovako teških posljedica.  

Ovaj se virus inače lako prenosi dodirom pa osim čistih ruku i poljupca bez dodira liječnici upozoravaju i na potencijalnu opasnost kontakta s kontaminiranim igračkama i svega što dijete može staviti u usta.  
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.