Evo koji sport odabrati za dijete, ovisno o njegovoj dobi

Foto: Pexels

RUJAN je tradicionalno mjesec novih početaka. Djeca kreću u vrtić, počinje škola, a uz to je potrebno odabrati i neku aktivnost. Roditelji najčešće biraju sport, ali možda ne znaju koju vrstu tjelesne aktivnosti odabrati. 

Djeca mogu pokazati prirodne sklonosti za određene sportske aktivnosti, a potrebno je voditi se i njihovom dobi, zrelosti i sposobnostima.

Djeca od dvije do pet godina

Mališani u ovoj dobnoj skupini počinju svladavati osnovne pokrete, ali su premali za većinu organiziranih sportova. Mala djeca koja sudjeluju u organiziranim sportovima obično ne stječu nikakvu dugoročnu prednost u smislu budućih sportskih performansi, navodi Klinika Mayo.

Za djecu ove dobne skupine obično je najbolji izbor nestrukturirana slobodna igra. To može uključivati skakanje, bacanje i hvatanje, plivanje, vožnju bicikla ili tricikla, penjanje po spravama u dječjim parkovima.

Djeca od šest do devet godina

Kako djeca stare, njihov vid, raspon pažnje, motorička koordinacija i vještine, poput bacanja na daljinu, se poboljšavaju. Također su sposobniji slijediti upute. Zato se za ovu dobnu skupinu primjerenima smatraju nogomet, bejzbol, trčanje, gimnastika, plivanje, tenis, borilačke vještine, ples, preskakanje užeta, pješačenje, skijanje, rolanje ili klizanje. 

Trening snage može se početi provoditi s djecom starijom od sedam godina, ali se mora pažljivo nadzirati. Fokus bi trebao biti na pravilnoj tehnici i pokretima.

Djeca od deset do 12 godina

U ovoj dobi većina djece ima zrelu viziju i sposobnost razumijevanja sportskih strategija. Oni su obično sposobni baviti se složenim sportovima, poput nogometa, košarke, hokeja i odbojke. Imajte na umu da skokovi u rastu uzrokovani pubertetom mogu privremeno utjecati na djetetovu koordinaciju i ravnotežu. 

U kojem god sportu vaše dijete sudjeluje, pobrinite se da ima pravilne tehnike i kretanja. 

Kontaktni sportovi

Prije nego što dopustite djetetu da se bavi kontaktnim sportom, razmislite o njegovoj dobi, zrelosti i veličini. Jesu li fizički kontakt, agresivnost i natjecanje razvojno primjereni vašem djetetu? Hoće li ono u tome uživati?

Budući da djeca ulaze u pubertet u različitoj dobi, mogu postojati dramatične fizičke razlike među djecom istog spola - osobito dječacima. Djeca koja se natječu protiv drugih fizički zrelijih mogu biti izložena povećanom riziku od ozljeda.

Zapitajte se

Kad razmišljate o sportu za svoje dijete, postavite si nekoliko važnih pitanja: Koliko će dijete uživati u aktivnosti, naglašava li sport razvoj vještina primjerenih dobi i kako pomoći svom djetetu da istraži različite mogućnosti i različite aktivnosti.

Savjet stručnjaka je da izbjegavate ranu specijalizaciju u jednom sportu. Usredotočenost na jedan sport mogla bi spriječiti vaše dijete da testira svoje vještine i doživi druge zabavne sportove. Sportska specijalizacija također može dovesti do stresa i izgaranja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.