Dobre navike koje dijete može naučiti samo u svojoj kući

Foto: Instagram 

DJECA od malena idu u svoje "škole" i uče sve i svašta važnog i zabavnog. 

Počevši od jaslica, vrtića, škole i izvanškolskih aktivnosti pa nadalje, djeca stječu dobro znanje, međutim, nisu samo lekcije i teorija ono što je važno za život. 

Postoje i navike koje se ne uče u školi zato što se pretpostavlja da su za njih zaduženi isključivo roditelji jer kad pričamo o dobrim životnim navikama, doslovno ne postoji bolje mjesto gdje će ih djeca steći od svog vlastitog doma. A navike ne dolaze samo od svakodnevnih radnji poput pranja zubiju ili zajedničke večere. Navike se stvaraju u trenucima koje obitelj tradicionalno radi i njeguje. Tako se stvara obiteljska tradicija, iz obiteljske tradicije stižu specifične navike, a one pak djeluju kao dobra baza da dijete na temelju njih pojmi puno toga važnog za život. 

Navike dakle proizlaze iz tradicije, a tradicija ma koliko se razlikovala od obitelji do obitelji, neće biti toliko značajna ako neće uključivati mudrost poput ovih koje su odabrale mame portala Pure Wow. Svaka je odabrala svoju obiteljsku tradiciju koju su s puno pažnje prenijele na svoju djecu: 

1. Učimo ih važnosti čitanja od malih nogu 

Kad sam bila mala roditelji su me naučili da večernja rutina obavezno uključuje oblačenje u pidžamu, pranje zubića, maženje i čitanje prije spavanja. Nema bolje rutine da se dijete upozna s knjigom i prije nego zna pročitati slova.  

2. Uključujemo ih u pripremanje malih obroka 

Ako malene ruke mogu napraviti malene stvari kao što je dodavanje namirnica, lijevanje mlijeka u šalicu i slično, zašto onda i male ruke ne bile pomagači kod pripreme jela. To je najbolji način da ih od malena privikavate da sudjeluju, na njihovu veliku radost. 

3. Slavite male stvari 

Nisu samo rođendani dani za pamćenje, pogotovo zato što stižu samo jednom godišnje. Zato se radije fokusirajte na mala veselja, prvi snijeg u godini, prvo izgovoreno slovo "r", prvi zubić za zubić vilu... samo neka vide da male stvari pričinjavaju jako veliko zadovoljstvo te je sreća koja je proizašla iz toga najbolji dar koji će dobiti. 

4. Ne bojte se prilagoditi 

Čak i ako ste vi radili nešto kao mali, što vaše dijete očito nema želju, smislite kompromis i nađite se na sredini. Nitko ne kaže da je tradicija mame ili tate nešto što moraju ponavljati i djeca, ali nešto slično, nešto što će vas skupa jednako usrećiti bit će jednako vrijedna nova tradicija. Vi volite kampiranje, dijete baš i ne? Nema veze, provedite vikend u putovanju vlakom.  

5. Njegujte njihovu samostalnost 

Nema boljeg načina da dijete stasa u samostalnu osobu od načina na koji ćete ih u njihovu djetinjstvu učiniti takvima. A to znači da će i dijete imati pravo na odluke, izbor i svoj način. Bit će tu puno pokušaja i pogrešaka, ali to i jest najbolji način da na svojoj koži shvate poantu. 

6. Pjevajte zajedno

Pjesma je zvonka radost i djecu od malena treba privikavati na nju. Čak i ako niste posebno glazbeno nadareni, ne znači da u vašoj kući ne bi trebalo biti puno plesa i pjesme.  

7. Obiteljska druženja 

Svaka obitelj zaslužuje odmor od svakodnevice, a svako dijete zaslužuje istraživati nova okruženja. Zajednička će putovanja, ma čak i kratki poludnevni izleti, svima donijeti veliku korist i naviku koju ćete svi obožavati. 

8. Igrajte društvene igre 

Društvene igre su melem za kvalitetno druženje jer se igrate s djecom, učite ih strpljenju i poštovanju pravila, u igri ste svi ravnopravni, učite ih kako podnijeti poraz te kako se ponašaju pobjednici, a sve je su to vrlo važne lekcije kojima će svako dijete veseliti. Uz to, jedom kad dijete postane ravnopravan protivnik ( a postat će vrlo brzo), tad znajte da će vas upravo društvene igre moći jako povezivati i onda kad dijete postane veliko.

Uostalom, bolje provesti večer za jednom igrom nego svaki sa svojom igricom u ruci, zar ne?    

Ima li i vaša obitelj takvu tradiciju? Koje su vaše dobre navike koje ste prenijeli na djecu?  

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.