Djeca u Danskoj uče se empatiji, možda su zato najsretnija na svijetu

Foto: YouTube screenshot

DJECA u Danskoj su najsretnija na svijetu. To ste sigurno čuli više puta, a to dokazuju i činjenice. Danska se u posljednjih sedam godina kontinuirano svrstava među tri najsretnije zemlje na svijetu, prema UN-u. Tajna njihove sreće možda, između ostalog, proizlazi iz njihovog obrazovnog sustava u koji su još od 1993. uvedeni obvezni satove empatije.

Danski roditelji odgajaju sretnu djecu koja izrastaju u sretne ljude

Ono što mnogi ne shvaćaju jest da je empatija naučena vještina, piše EducateInspireChange.org. Učenje empatiji djecu dokazano čini emotivnijim i društveno kompetitivnijim osobama te uvelike smanjuje nasilje i može im pomoći da budu uspješnije odrasle osobe u budućnosti. 

U danskim školama empatija se uči već u prvom razredu, u dobi od šest godina, kada djeca ulaze u obrazovni sustav. Svakoga tjedna u trajanju od sat vremena imaju "Klassens tid" ili razredni sat, nešto poput sata razredne zajednice u Hrvatskoj. To je osnovni dio nastavnog plana i programa, a učenici se okupljaju u opuštenom i ugodnom okruženju kako bi razgovarali o svim problemima koje imaju, a razred pokušava pronaći rješenje.

Dobrodošao je bilo koji problem te je otvoren za raspravu, bilo da je osobni ili se tiče škole. Ostatak razreda i učitelj zatim raspravljaju o mogućim rješenjima. Učiteljeva uloga je podučiti djecu kako da zaista slušaju i razumiju druge. Kad se ne raspravlja o problemima ili nekoj drugoj temi, grupa se ipak okuplja kako bi se svi zajedno družili i opustili. Zbog toga je to prilika da se sasluša druge, da im se da ohrabrenje i nadahnuće te istovremeno nauči važnosti međusobnog poštovanja. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.