Djeca koja odrastaju sa psima se bolje ponašaju, tvrdi nova studija

Foto: 123RF

DJECA koja dolaze iz kućanstava koja posjeduju pse i redovito odlaze u šetnje sa psima ili se aktivno igraju s njima ponašaju se bolje od svojih vršnjaka koji su odrasli bez psa, otkrila je nova studija.

Studija koja je nastala u suradnji Sveučilišta Western Australia i instituta Telethon Kids navodi da su djeca u dobi od dvije do pet godina koja su imala pse "imala smanjenu vjerojatnost problematičnog ponašanja i problema s vršnjacima, kao i jače izražena prosocijalna ponašanja poput dijeljenja i suradnje".

Nadalje, pozitivni učinci odrastanja sa psom povećavali su se proporcionalno tome koliko su se djeca šetala ili igrala s obiteljskim psom.

"Sve više shvaćamo da posjedovanje kućnih ljubimaca u obiteljima može imati fantastičnu korist za dječji fizički i društveni razvoj", izjavila je jedna od istraživačica, Hayley Christian.

"Naše prethodno istraživanje pokazalo je da kućni ljubimci mogu biti posebno korisni za djecu školske dobi, ali ovo najnovije istraživanje pokazuje da se koristi pojavljuju još prije - upravo od ranog djetinjstva", istaknula je Christian koja priznaje kako su se i istraživači "iznenadili shvativši da je sama prisutnost obiteljskog psa povezana s mnogim pozitivnim ponašanjima i osjećajima".

Prema studiji koja je obuhvatila 1646 roditelja, djeca iz kućanstava koja posjeduju pse imaju 30 do 40 posto manju vjerojatnosti da će imati problema s ponašanjem ili vršnjacima. Također imaju 23 posto manje ukupnih poteškoća i 34 posto je veća vjerojatnost da će imati prosocijalno ponašanje u usporedbi s vršnjacima koji nisu odrastali uz pse.

Šetanje psa u društvu obitelji barem jednom tjedno i aktivno igranje s obiteljskim psom tri ili više puta tjedno povećalo je vjerojatnost prosocijalnog ponašanja predškolaca do 74 posto, a ukupne poteškoće smanjilo za 36 posto, prenosi People.


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.