Djeca koja idu u vrtić se bolje ponašaju od djece koja su kod kuće, tvrdi studija

Foto: Pexels

HOĆE li dijete poslati u vrtić ili će ostati kod kuće barem do školske dobi dilema je s kojom se mnogi roditelji susreću.

Štoviše, mnoge mame osjećaju sram te misle da ih drugi osuđuju zato što su njihova djeca u vrtiću tako da se majke mogu vratiti na posao kako bi doprinijele obiteljskim prihodima, kao i svojoj karijeri. No jedna studija je zaključila kako boravak u vrtiću može pomoći u tome da se vaše dijete bolje ponaša.

U studiji pod nazivom Early Child Care Type istraživači su promatrali 1428 francuske djece od trenutka kada su se rodila do njihove 8. godine. Istraživači su odlučili koristiti Francusku kao fokus svog istraživanja budući da je tamo razina djece koja odlaze u vrtić vrlo visoka.

Studija je dokumentirala emocionalna i bihevioralna ponašanja djece i uspoređivala one koji su pohađali formalni vrtić ili dnevnu skrb o djeci s onima koji su bili u neformalnom okruženju, poput onih koji ostaju kod kuće s roditeljem, članom obitelji ili dadiljom, navodi Moms.com.

Pokazalo se da su djeca koja su pohađala vrtiće ili dnevnu skrb o djeci imala manje problema u ponašanju te su bila bolja u odnosima s vršnjacima u odnosu na djecu koja su ostala kod kuće s roditeljem ili skrbnikom. Tako je potvrđeno da izlaganje djece okruženju u kojem svakodnevno komuniciraju s drugom djecom definitivno može biti od koristi. Omogućuje djeci da nauče kako dijeliti, igrati se i komunicirati s vršnjacima, dok mnoga djeca koja su kod kuće možda neće biti izložena tolikom broju djece.

Studija je također pokazala da su djevojčice iz obitelji s višim prihodima imale najviše koristi od boravka u vrtiću, "posebno u pogledu odnosa s vršnjacima, emocija i prosocijalnog ponašanja".

"Pristup visokokvalitetnoj njezi djece u prvim godinama života može poboljšati dječji emocionalni i kognitivni razvoj, spriječiti kasnije emocionalne poteškoće i promovirati prosocijalno ponašanje", objasnila je dr. Maria Melchior, jedna od autorica studije.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.