Disleksiju kod djece često se ne prepozna na vrijeme. Evo koji su simptomi

Foto: Pexels

DISLEKSIJA je poremećaj učenja koji uključuje poteškoće u čitanju zbog problema s prepoznavanjem govornih zvukova i učenja kako se oni odnose na slova i riječi (dekodiranje). Također se naziva i poremećaj čitanja, a disleksija je rezultat individualnih razlika u područjima mozga koja obrađuju jezik.

Kako donosi Klinika Mayo, disleksija nije posljedica problema s inteligencijom, sluhom ili vidom. Većina djece s disleksijom može uspjeti u školi uz podučavanje ili specijalizirani obrazovni program. Emocionalna podrška također igra važnu ulogu. Iako ne postoji lijek za disleksiju, rana procjena i intervencija rezultiraju najboljim mogućim ishodom. Ponekad se disleksija godinama ne dijagnosticira i ne prepozna sve do odrasle dobi, ali nikad nije kasno potražiti pomoć, tvrde stručnjaci.

Simptomi disleksije kod djece

Iako znakove disleksije može biti teško prepoznati prije nego vaše dijete krene u školu, neki rani znakovi upozorenja ipak postoje te mogu već u najranijoj djetetovoj dobi ukazivati ​​na problem. Nakon što vaš mališan dođe u školu, učitelj je najčešće prvi koji će primijetiti da nešto nije u redu.

Ozbiljnost disleksije varira od djeteta do djeteta, ali stanje najčešće postaje vidljivo tek kada dijete počne s čitanjem. Najraniji simptomi koji ukazuju da bi vaše dijete moglo imati disleksiju jesu:

  • kašnjenje u govoru
  • problemi s učenjem novih riječi
  • otežano izgovaranje riječi poput preokretanja glasova u riječima ili miješanja riječi koje zvuče slično
  • problemi s pamćenjem ili imenovanjem slova, brojeva i boja
  • poteškoće s učenjem dječjih pjesmica

U školskoj dobi simptomi su nešto očitiji, a oni uključuju probleme s čitanjem, obradom i razumijevanjem onoga što se čuje, poteškoće u pronalaženju prave riječi ili oblikovanju odgovora na pitanja, problemi s pamćenjem, poteškoće s uočavanjem (i povremeno slušanjem) sličnosti i razlika u slovima ili riječima, nemogućnost zvučnog izgovaranja nepoznate riječi, poteškoće s pravopisom, provođenje neuobičajeno dugo vremena obavljajući zadatke koji uključuju čitanje ili pisanje te izbjegavanje aktivnosti koje uključuju čitanje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.