Danas je savršen dan za uvođenje ove rutine

Foto: 123rf

PRVI dan početka vrtića ili škole uvijek je dobar dan za uvođenje neke nove rutine u djetetovu svakodnevicu. Možda ste i prije čitali svom djetetu, možda ste tu rutinu tijekom praznika malo prorijedili, no kako stručnjaci ističu veliku važnost čitanja i pričanja priča - važno je ponoviti.

Ukoliko još niste počeli s rutinom čitanja priča - počnite. Ukoliko je ta rutina već odavno redovit dio vaše svakodnevice - super. Sjedite - pet!

No znajte, nije ni u čitanju sve, ima nešto i u izmišljinju, smišljanju, poticanju mašte i glumi.

Jer čitanjem priča djeca ne uče samo slova. Pričanje priča (izmišljanje i prepričavanje) odlična je dječja vještina koja pomaže u razvoju jezičnih vještina, podrazumijeva ljubav prema čitanju te rasplamsava neiskvarenu dječju maštu.

Istraživanja pokazuju da je strah od javnoga govora drugi najčešći strah odraslih ljudi.

Navikavanje djece na govor pred publikom, koliko god bila malena, dodatna je prednost pričanja priča. Na nekoliko načina vašim mališanima možete pomoći u svladavanju te vještine.

1. Odvedite ih na pričanje priča u lokalne igraonice ili knjižnice.

2. Osigurajte djetetu dovoljno slikovnica i dopustite im da si odaberu najdražu. Ako je cilj naučiti tekst napamet, pobrinite se da se radnja slikovnice ne oslanja na ilustracije, već da funkcionira i samostalno. Priče koje su cjelovite, s početkom, sredinom i krajem, emotivne ili imaju refren koji se ponavlja te zahtijeva sudjelovanje publike odlično funkcioniraju.




3. Igrajte se gradnje priča. Ova se igra može igrati bez obzira na broj ljudi. Sjednite u krug te neka netko počne izmišljati priču, a sljedeća osoba neka nastavi. Pustite djecu da im mašta radi te se nasmijte rezultatima koji će sigurno biti iznenađujući.

4. Potaknite djecu da se cijela unesu u pričanje. Dobro pričanje podrazumijeva govor tijela, glasovne ekspresije, različitu glasnoću, osjećaj za ritam te komunikaciju sa slušateljima.

5. Čitajte knjige bez slova. Bijeli komad papira nije osobito inspirativan, ali bilo koja slika jest. Nabavite djetetu slikovnice bez teksta na temelju kojih će sami kreirati priču.

6. Djeca će se osjećati slobodnije nakon malo vježbe, primjerice pred ogledalom ili snimanjem pa gledanjem vlastite snimke. Vježba pred dobronamjernom publikom još je bolja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.