Bruno Šimleša: Princeziranje i obožavanje djece je štetno. Voljenje nije

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

NAKON što je objavio fotografiju sa svojom kćeri, sociolog Bruno Šimleša ostao je iznenađen nekim komentarima. Naime, neki pratitelji su njegovu kćer opisali kao "tatinu princezu". Zbog toga je novom objavom poručio da ne odgaja princezu niti joj želi graditi tron.

"Zapravo se svim silama trudim ne poticati princezastost. Princeza pruži ruku i očekuje sve.  Princeze su infantilne.  Princeze misle da su vrednije od drugih.  Princeze misle da će se princ pojaviti sam od sebe. Uglavnom, princeze nadrljaju u životu. Niti je obožavam u toj mjeri da zaboravljam da je moja uloga odgojiti je i pripremiti za svijet, a ne tetošiti je 24/7", napisao je.

Potom je dodao da svoje dijete neizmjerno voli, ali je želi odgojiti tako da se nauči potruditi i izboriti za ono što želi i što zaslužuje.

"Volim je, do srži, nemojte me krivo shvatiti. Ali nikako je ne obožavam. Obožavanje topi mozak i zdrav razum koji mi je potreban kada pokušavam odgonetnuti što joj je potrebno od mene, kako da je odgojim kao zdravu, samosvjesnu djevojku. Ljubav omogućava upravo takvu pozornicu odgoja. Dakle, ja ne odgajam princezu. Želim odgojiti ratnicu i radnicu! Želim odgojiti djevojku koja će biti svjesna da se mora potruditi za ono što želi. Koja neće čekati da joj netko skine zvijezde s neba, nego će sama napraviti te ljestve. Ili krila. Ne želim da njezine zvijezde ovise o bilo kome drugome", nastavio je.

"Princeze nadrljaju, ljudi moji. Sebično je odgojiti princezu. To paše tatici. Ali neće pasati njezinom životu. Ja odgajam ratnicu koja će tražiti ono što zaslužuje i neće trpjeti ničija sranja. Trenutačno nam je ključno i da se makne od ekrana, ali odgajanje ratnice je uvijek na vrhu prioriteta. I zato - princeze ostavite u bajkama jer princeze ne žive svrhovito. 
Znam da će se neki osjetiti napadnuto pa će se uvjeriti da nema ništa problematično u komentaru o tatinoj princezici, ali ima. Princeziranje djece je štetno. Obožavanje djece je štetno. Voljenje nije, naravno. Jer s voljenjem dolazi i odgovornost prema njihovoj budućnosti, a ne samo stvaranju slatkastih trenutaka u sadašnjosti", zaključio je Šimleša.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.