Britanska vlada odbila zakonom zabraniti udaranje djece u Engleskoj

Foto: Shutterstock

VLADA Ujedinjenog Kraljevstva odbacila je pozive da zakonom zabrani udaranje djece u Engleskoj. Mnogi su tražili da se ovaj oblik zlostavljanja djece počne smatrati protuzakonitim u toj zemlji. 

Naime, fizičko kažnjavanje djece zabranjeno je u Walesu, Škotskoj i Jerseyju. Dobrotvorne organizacije apelirale su da Engleska slijedi njihovu praksu, piše BBC.

Dok je vlada potvrdila da neće promijeniti svoje stajalište, glasnogovornik Odjela za obrazovanje rekao je da "nikakvo nasilje nad djecom ne oprašta i da postoje jasni zakoni za njegovo sprječavanje".

Sir Peter Wanless iz NSPCC-a (Nacionalne zaklade za prevenciju okrutnosti nad djecom) izjavio je: "Nije ispravno da je u ovoj zemlji protuzakonito udariti odraslu osobu, ali jednaka zaštita nije dana djeci. Dobrobit djece moramo staviti na prvo mjesto i stati na kraj ovoj anomaliji."

Prema anketi u kojoj je sudjelovalo gotovo 3000 starijih od 18 godina, dvije trećine (68 posto) rekle su da su protiv fizičkog kažnjavanja djece.

Istraživanja su pokazala da fizičko kažnjavanje često pogoršava ponašanje djeteta. Prema radu objavljenom u časopisu The Lancet, kojim su promatrani rezultati 69 studija na ovu temu, "fizičko kažnjavanje nije povezano ni s kakvim pozitivnim ishodima za djecu i povećava rizik da će djeca doživjeti ozbiljno nasilje ili zanemarivanje".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.