GUŠENJE je najčešći uzrok iznenadne smrti djece do četiri godine u Hrvatskoj. Stručnjaci upozoravaju da je češći čak i od traumatičnih ozljeda pri padovima, prometnih nesreća i ostalih uobičajenih dječjih ozljeda. Zato je australska bolničarka Nikki Jurcutz upozorila roditelje na hranu koja najčešće uzrokuje gušenje kod djece.
Na TikToku je objavila da su hrenovke najopasnije jer "njihov oblik stvara savršen čep u djetetovom dišnom putu".
"Ova hrana uzrokuje više smrti gušenjem od bilo koje druge. Rizik od gušenja može se smanjiti pripremanjem hrane na specifičan način", objasnila je te citirala Garyja Smitha iz Centra za istraživanje ozljeda koji je rekao da je "hotdog idealan čep za dječje dišne putove".
Da biste smanjili rizik od gušenja, prema Nikki, hrenovke nikada ne trebate davati djetetu cijele ili narezane vodoravno, već po dužini.