Bebe se noću bude da odgode začeće mlađih sestara i braće, prema studiji

Foto: Shutterstock

MALA djeca se najčešće bude noću i plaču, a to je poznato svakom roditelju, barem u nekom periodu. Nekim roditeljima se takav scenarij ponavlja godinama. Jedan od uobičajenih razloga za noćna buđenja i plač kod djece je glad. Ipak, pokazalo se da se ne radi uvijek o praznom želucu, pa ni o prljavim pelenama ili grčevima.

Istraživanje je pokazalo da se radi o iskonskom nastojanju male bebe da odgodi začeće mlađih sestara i braće.

Beba koja se budi noću

Intenzitet plača i buđenja noću može varirati od bebe do bebe i mijenja se s vremenom. I dojenje ovdje igra veliku ulogu. Prema studiji, bebe koje su dojene budile su se noću češće od onih koje su hranjene na bočicu. Količina buđenja se još više povećala kada je uparena s duljim trajanjem dojenja.

Mamina privremeno smanjena plodnost

Dojenje, zauzvrat, uzrokuje postporođajnu neplodnost koja sprečava žene da zatrudne. I što je sisanje intenzivnije, ta neplodnost dulje traje. Obično traje do šest mjeseci, ali ponekad traje i dvije godine.

Zašto bebe imaju ovakav utjecaj? Razlog je evolucija. Trebaju im roditelji koji će sav trud uložiti u njihov odgoj. Više potomaka može utjecati na djetetov opstanak pa pokušavaju upravljati time, piše BrightSide.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.