Američki grad nekim će trudnicama mjesečno isplaćivati 1000 dolara

Foto: EPA

GRAD Philadelphia u Pennsylvaniji najavio je da će nekim trudnicama mjesečno plaćati 1000 dolara te tako pokušati smanjiti stopu smrtnosti dojenčadi.

Odjel za zdravstvo Philadelphije objavio je da pilot-projekt naziva Philly Joy Bank ima za cilj suzbiti rasne razlike u smrtnosti dojenčadi osiguravanjem mjesečnog zajamčenog prihoda za 250 trudnica koje žive u određenim zajednicama u Philadelphiji.

Da bi ispunile uvjete za mjesečni zajamčeni dohodak, žene moraju biti trudne, imati prihod kućanstva manji od 100.000 dolara godišnje i živjeti u jednoj od tri četvrti Philadelphije s najvišim stopama vrlo niske porođajne težine, a to su Cobbs Creek, Strawberry Mansion i Nicetown-Tioga.

Buduće majke dobivat će mjesečno 1000 dolara kroz 18 mjeseci, što uključuje i postporođajno razdoblje, izvještava Philadelphia Inquirer. Osim toga, sudionicama programa besplatno će se ponuditi i određene beneficije poput financijskog savjetovanje, kućnih posjeta, potpore dojenju i korištenja usluga doule.

"Smrtnost dojenčadi u Philadelphiji je rješiva kriza. Znamo da kroz bolju podršku trudnicama i novim roditeljima možemo pomoći održati bebe na životu. Kako smo najsiromašniji veliki grad u zemlji, to nije uvijek lako, posebno u dijelovima grada koji su pogođeni generacijskim siromaštvom i sustavnim rasizmom", rekla je povjerenica za zdravstvo dr. Cheryl Bettigole.

Prema Centrima za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC), afroamerička dojenčad u Sjedinjenim Državama imala je tri puta veću vjerojatnost da će umrijeti prije svog prvog rođendana nego bijela dojenčad između 2017. i 2020. Od 10 najnaseljenijih gradova u Sjedinjenim Državama, Philadelphia ima najveću stopu smrtnosti dojenčadi u prvoj godini života.

Očekuje se da će program zaživjeti početkom 2024. Za njegovo provođenje potrebno je skupiti šest milijuna dolara. Donacijama je već prikupljeno više od tri milijuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.