Svi majčinski strahovi prijevremeno rođenih beba!

Foto: Shutterstock

IAKO većina majki ima tu sreću da se neće morati upoznati sa strahovima koji muče roditelje prijevremeno rođene djece, donosimo vam priču jedne majke koja je to iskusila i sve njezine strahove. Na tako nešto vrlo se teško pripremiti i mnogo je pitanja na koja nema univerzalnog odgovora, već ovisi od djeteta do djeteta.

Najčešći strahovi:

Strah da beba neće preživjeti, čak i kada više nije opravdan, uvijek je prisutan. Svaku noć roditelji nedonoščadi oprezno osluškuju bebino disanje.

Čak i kada uspiješ zaspati, vjerojatno snovi neće biti lijepi. Vrlo često su ispunjeni zvukovima alarma i glasovima bolničkog osoblja.

Bolničko osoblje često tome pristupa vrlo hladno, jer im je to postala rutina, pa svojim stavom nerijetko i povrijede roditelje. Svjesni su da moraju roditelje pripremiti na najgore, no nažalost, nemaju dovoljno emotivan pristup koji bi roditeljima i tim teškim trenucima mnogo značio.

Bojite se kupovati previše robice i igračaka za dijete u strahu da neće izaći iz inkubatora.
Želite izbjeći svaki susret sa prijateljima i rodbinom kako ne bi morali govoriti o tome jer je to vrlo teško. Oni najbliži imat će razumijevanja, no neće znati kako reagirati, čestitati vam ili ne.

Brak će vjerojatno patiti. Razgovor i povezanost sada su jako bitni. Imaj na umu da je i partneru jako teško gledati nemoćnu bebu u inkubatoru.

Strah da se beba neće pravilno razvijati nastupa kada beba ojača i postane sigurno da će preživjeti. To je sasvim normalan strah i nestat će kada primjetite napredak u djetetovom razvoju.

Bit ćete preplašeni i uzrujani kada će vaša beba ići kući. Povezanost sa bolničkim osobljem za vrijeme boravka u bolnici dati će vam sigurnost, jer ipak je beba u stručnim rukama. Odlazak kući probudit će strahove i pitanja hoćete li se znati i moći pravilno brinuti o bebi.

Bez brige, sve bebe imaju iste osnovne potrebe i dijete će do trena kada će biti pušteno kući dovoljno ojačati da vjerojatno neće trebati nikakav poseban tretman. Ako bude i potreban, bolničko osoblje će vam dati sve upute i savjete kako se najbolje brinuti o djetetu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.