Što odabrati: Timski ili individualni sportovi za predškolce?

Foto: Shutterstock

DJECA vole sportove, a naviku redovne fizičke aktivnosti najbolje je steći što ranije u životu. Međutim, neki sportovi i aktivnosti bolje odgovaraju djeci i njihovim temperamentima od drugih.

Timski sportovi

Ne samo su timski sportovi odlični u razvijanju motoričkih vještina i fizičke koordinacije, timski sportovi doprinose učenju suradnje s drugima kako bi se postigao zajednički cilj, međusobnom poštovanju i disciplini, svemu što je ključno za fizički, kognitivni i socioemocionalni razvoj. Timski sportovi u predškolskoj dobi djecu odlično pripremaju za školu.

Međutim, u toj je dobi važno timske sportove prilagoditi tako da se ne stavlja naglasak na rezultat, nego na igru. Nogomet ili košarka trebali bi se igrati bez mnogo pritiska, s isticanjem učenja novih figura i pravila umjesto pobjednika i gubitnika.

Individualni sportovi

Individualni sportovi su također odlični za mališane, osobito ako se rade u društvu drugih vršnjaka, poput gimnastike ili borilačkih vještina.

Ne treba posebno isticati prednosti gimnastike za djecu u fizičkom smislu, ali ona je dobra i za društveni razvoj jer su djeca na treninzima ipak u društvu svojih vršnjaka s kojima vježbaju brojne figure i položaje, a sve to pod nadzorom trenera koji prepoznaje koliko tko može te ga usmjerava.

Govoreći o borilačkim vještinama, mnogi su roditelji živahnije djeca koja sve što im dođe pod ruku pretvore u oružje brzo nakon početka treniranja prepoznali prednosti ovih sportova jer djecu uči ovladavanju i kontroliranju vlastite snage, ali i disciplini.

Promotrite svoje dijete, osobito njegov temperament, te ga upitajte bi se htio baviti nekim sportom. Možete mu sugerirati, ali neka njegova odluka o odabiru ipak donese prevagu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.