Socijalizacija djece: naučite djecu pravim vrijednostima

Foto: Shutterstock

PRVIH nekoliko godina života vi ste vašem djetetu najbolji prijatelj. Vi ste onaj s kim se igra, razgovara i o kome ovisi i svu svoju ljubav i privrženost djeca usmjeravaju na vas. Jasno je da želite zadržati takav odnos s djetetom, pun ljubavi i razumijevanja, ali za dijete je važno da se nauči interakciji s djecom svoje dobi. 

 
Kada dijete napuni godinu dana trebate ga početi dovoditi u kontakt s drugom djecom. Igrajući se s djecom svog uzrasta uče se ranoj socijalizaciji koja će im koristiti u daljnjem razvoju. Djeca trebaju postati svjesna da se svijet ne vrti oko njih. Igrajući se postaju svjesna da postoje i druga djeca koja žele isto što i oni, istu igračku, pažnju..Kroz igru naučit ćete ih kako je važno dijeliti i kako je zabavno kada imaju nekoga s kim mogu podijeliti svoje zamišljene avanture.
 
Danas su majke koje rade pravilo,a ne iznimka i uglavnom se netko drugi brine o vašoj djeci u vremenu dok ste na poslu. Taj period razdvajanja uvijek je težak za majku i za dijete koje je naviklo da ste uvijek tu kada vas treba. Zbog toga je proces socijalizacije još važniji. 
 
Odvedite ga u šetnju i naučite da pozdravi djecu koju sretnete. Nakon nekoliko takvih šetnji dijete će početi prepoznavati svoje prijatelje iz parka. Mala djeca konstantno istražuju svijet oko sebe i sve upijaju pa je normalno da se odah povežu s nekim tko izgleda kao oni i priča kao oni. 
 
Ljudi od rođenja teže povezivanju. Novorođenče će uvijek okretati glavu u smjeru zvuka i postupno će naučiti razlikovati majčin glas od očevog. Kako rastu, razvit će odnos s obitelji i rođacima. U interakciji s drugom djecom, vaše će dijete otkriti da li je više vođa ili sljedbenik i to će obično imati utjecaj na njihovo ponašanje kada odrastu. Dijete će vrlo brzo otkriti može li naređivati drugoj djeci i shvatit će da ako želi nastaviti s igrom i zabavom mora postati dio grupe i igrati se pošteno ili riskirati da ga ostala djeca izbace iz grupe. Upravo ovakve situacije djecu uče društveno prihvatljivom ponašanju koje će moći primijeniti i kada odraste. 
 
Zbog toga je vrtić važan. Djeca se neće samo naučiti poštivati pravila, već će razvijati prijateljstva i graditi samopouzdanje. Pripremite se da neće uvijek sve biti jednostavno. Djeca se, baš kao i odrasli, ne slažu stalno, ali ti mali konflikti će ih pripremiti da se znaju snaći u svim životnim situacijama. 
 
Djeca rijetko zadrže prijateljstva koja su stekla u najranijoj dobi. Kako rastu, pronalaze prijatelje u ljudima s kojima dijele interese i koji se razvijaju zajedno s njima. Ali socijalizacija i kvalitetan odnos s drugim ljudima kojem ih naučite dok su mali ostat će im kao vrijednosti usađene do kraja života. 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.