Razvoj bebinih osjetila

Foto: Shutterstock

SVAKODNEVNE aktivnost poput igre, promjene pelena i hranjenja odlična su prilika za potaknuti razvoj svih bebinih osjetila. Poticati razvoj na ovaj način možete već od samog djetetovog rođenja. Dok govorite, beba već nakon nekoliko dana počinje pratiti pokrete vaših usana.

Kada beba leži pokušajte joj dati zanimljive igračke ili samo pokazati šarene predmete. Kada uspijete uspostaviti svoju rutinu s novim članom obitelji, postupno se savjetuje bebu povremeno stavljati na trbuh i s vremenom taj period produžiti. Nakon što beba postane fizički aktivna osigurajte joj dovoljno mjesta za sigurno puzanje, valjanje i postepeno dodajte prepreke poput malenih jastučića koji će biti pravi izazov za dijete.

Pričajte djetetu stalno, o svakodnevnim aktivnosti, kako ste proveli dan, što trenutno radite. Ne treba to  nužno biti izmišljanje maštovitih priča, važno je da govorite i da vas dijete sluša.

Dok mijenjate pelene pričajte bebi što pritom radite. Kada beba ojača dajte joj u ruke vaticu, maramice, pelenu kako bi sama mogla opipati različite teksture dodirom. Upravo zbog osjeta dodira dobro je povremeno bebi dopustiti da samostalno jede rukama kada počnete uvoditi krutu hranu. Iako će hranjenje vjerojatno biti neuredno, dijete će sigurno biti sretno.

Sasvim je normalno ako vaša beba lupa, udara i baca igračke jer tako pokušava shvatiti kako one funkcioniraju. U kupanje uključite različite igračkice kako bi dijete razlikovalo one koje plutaju i one koje potonu, uočilo razliku između suhog i mokrog i toplog i hladnog. Spužve su također odlične za igru tijekom kupanja. Tako će dijete istovremeno moći istraživati teksturu spužve i diviti se činjenici da može upiti i potom otpustiti vodu.

Razvoj vida

Iako je bebin vid pomalo mutan sve do 5. mjeseca, beba razaznaje obrise vašeg lica. Tijekom 2.-4. mjeseca beba će početi usmjeravati pogled i primjećivati detalje na vašem licu. Štoviše, vrlo brzo će vam početi čitati s usana.

Razvoj osjeta dodira

Osjet dodira je vrlo dobro razvijen već pri rođenju, a svakako su najosjetljivija usta, pa su upravo ona najčešći „alat“ za istraživanje novih objekata. Nježna masaža može umiriti, ali i razviti osjet dodira na manje osjetljivim dijelovima tijela kao što su leđa i trbuščić. Različiti predmeti za kojima dijete poseže pomažu mu razumjeti njihovu teksturu kod prstima.

Razvoj sluha

Beba prepoznaje vaš glas od samog rođenja, dok će ostale glasove najbližih naučiti prepoznavati vrlo brzo. Važno je da djetetu govorite pozitivnim tonom jer je dokazano da bebe više reagiraju na veseo ton, nego da neutralan ili tužan. Kada dijete počne gugutati, odgovorite im natrag kako bi zainteresirali bebu za daljnju konverzaciju.

Imajte na umu da se malene bebe brzo umaraju pa vaša igra neće sigurno trajati satima, no postajat će sve duža i duža iz tjedna u tjedan. Važno je ne pretjerivati sa „bombardiranjem“ djetetovih osjetila novim stvari, osobito kada je umorno.

Koja aktivnosti najviše stimuliraju bebin razvoj?

Aktivnosti koje radite zajedno od prvih dana kao što su maženje, grimase, pjevanje, pričanje ili čitanje djetetu, predstavljanje novih igračaka i objekata za početak su sasvim dovoljna stimulacija za bebina osjetila.

Kako beba bude rasla i razvijala se možete uključiti glazbu u vašu svakodnevnu igru.

Budite svjesni da je bebin razvoj potpuno individualan i ne uzimajte druge mališane kao ogledni primjerak prema kojem bi se trebali ravnati. Ako liječnik potvrđuje da je dijete zdravom, važno je dati djetetu dovoljno vremena za nove stvari.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.