Potpišite peticiju i omogućite roditeljima da borave uz svoju djecu u bolnici!

Foto: Shutterstock
 
INICIJATORICA ove peticije upućene ministru zdravlja Siniši Vargi, Marija Glažar, protivi se zabrani roditelja da borave u bolnici uz dijete i da plaćaju naknade iz nekoliko razloga:
 
- Osnovno je roditeljsko pravo brinuti se o svom djetetu
 
- Dozvole za boravak uz dijete ovise o internim stavova pojedinih bolničkih odjela
 
- Čak i medicinske sestre ističu koliko je boravak roditelja važan, jer je medicinskog osoblja premalo da bi mogle utješiti svakog mališana
 
- Ovom peticijom ne zahtijeva se nikakav luksuz roditeljima, već samo mogućnost da, makar i na vlastitom stolcu, provode vrijeme uz bolnički krevet svog djeteta, pa samim time to ne predstavlja nikakav trošak za bolnice
 
Ovim putem želi se svim roditeljima i skrbnicima diljem Republike Hrvatske omogućiti da borave uz dijete danju i noću, bez da je to uvjetovano plaćanje skupih apartmana. 
 
Ovim putem se svi građani pozivaju da podrže roditelje. Bolest djeteta situacija je na koju nitko od nas ne želi li pomisliti, pa je već i sama bolest i stres i tuga kroz koju prolazite dovoljno velika. Ako vam još netko brani da bitku s bolešću ne možete voditi zajedno sa svojim djetetom, za roditelje je to strašno.
 
Smještajni, ali i materijalni kapaciteti  u većini hrvatskih bolnica potpuno su nezadovoljavajući, no roditelji se mire s time i traže samo dozvolu za prisutnost, pa makar bili prisiljeni stajati ili sjediti na vlastitom stolcu uz djetetov krevet.
 
Prema važećim propisima, pravo na boravak uz dijete imaju oni roditelji čija djeca isključivo doje ili imaju teškoće u razvoju, a ako je dijete starije od šest mjeseci, roditelji s njime smiju ostati samo ako se dijete liječi od maligne bolesti.
 
Svaka bolnica tako ima pravo zabraniti roditeljima boravak uz dijete ograđujući se činjenicom da u većini bolnica doista nema dovoljno kapaciteta.
 
Do zaključivanja ovog članka peticiju je potpisalo nešto više od 18 400 ljudi i svi su u jednom složni - svaki roditelj treba imati bilo kakvu mogućnost provesti bolničke dane i noći uz svoje dijete!
 
Peticiju možete potpisati ovdje. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.