Posebna veza: Palčići se brže oporavljaju uz zvukove majčina srca i glasa

Foto: Shutterstock

POSLJEDNJIH godina promijenio se trend u njezi prerano rođene djece. Tehnologija je omogućila da djeca rođena u poprilično ranoj fazi trudnoće prežive te imaju što manje ili nimalo posljedica u razvoju.

Ono što se promijenilo jest i pristup u kojemu se preporučuje da majke drže bebe na svojoj goloj koži te im pričaju. Dotad se prijevremeno rođene bebe držalo gotovo cijelo vrijeme u inkubatoru.

Naime, znanost je dokazala da zvuk majčina srca doprinosi djetetovu razvoju, tj. njegovoj sposobnosti učenju novih stvari. Međutim, čak i ako samo govorite svome novorođenom djetetu, to će pozitivno utjecati na izgradnju njegova vokabulara i učenje jezika. Rana stimulacija kod prerano rođenih mališana vodi do dobrog snalaženja u različitim okruženjima.

Palčići se brže oporavljaju uz zvukove majke

Također, dokazano je da se nedonoščad brže oporavlja kada im majke govore i dodiruju ih. Studija objavljena u Journal of Maternal-Fetal and Neonatal Medicine dokazuje da stimulacija koju proizvodi majka pridonosi popravljanju bebina stanja.

Vodeći autor studije je Amir Lahav, ravnatelj Neonatološkog istraživačkog laboratorija u Brigham and Women’s Hospital. Dokazano je da su bebe kojima su na snimkama puštani zvukovi majčina glasa i otkucaja srca imale manju šansu za razvijanje kardiorespiratornih problema. Istraživanje je provedeno na 14 beba koje su bile rođene između 26. i 32. tjedna trudnoće. Zvukovi majke puštani su im najmanje četiri puta dnevno.

Prerano rođena djeca smještaju se u inkubator gdje se promatraju njihove vitalne funkcije. Nerijetko imaju nedovoljno razvijena pluća, tjelesnu temperaturu i probavu, kao i probleme sa srcem i disanjem kao što su apneja (prestanak disanja na više od 20 sekundi) i bradikardija (razdoblja niskog srčanog ritma).

Očekuju se istraživanje na široj populaciji kako bi se potvrdili rezultati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.