Ovo smijete, a ono ne: Što svaka trudnica treba znati?

Foto: Shutterstock

KADA sam ostala trudna, bila sam presretna. Željela sam sve najbolje za to malo biće što raste u meni. Prilikom posjeta svojoj ginekologinji, upitala sam je ima li neki savjet za mene - na što trebam paziti, što ne bih trebala raditi, itd. Njen odgovor je bio: "Nemojte skakati sa zgrade! Niste bolesni, trudni ste!". Iako trudnoća zaista nije bolest, vjerojatno bi vam, kao i meni, bilo lakše da znate koja su vam ograničenja. Da ne biste i vi morali u potragu za dragocjenim savjetima, preporučujem vam da nastavite čitati.

U trudnoći trebate osobito obratiti pozornost na sljedeće stvari:

- Ne pušite i ne konzumirajte droge.
- Ne konzumirajte alkohol (uključujući i pivo i vino).
- Ne koristite lijekove – samo na preporuku liječnika. Lijekovi za smirenje (sedativi) mogu uzrokovati malformacije kod djeteta; analgetici i Aspirin mogu produžiti trudnoću i porod, te dovesti do krvarenja i kod majke i kod djeteta; lijekovi protiv želučane kiseline, poput sode bikarbone, mogu uzrokovati probleme u mišićima djeteta; određeni antibiotici mogu uzrokovati abnormalnosti kod djeteta.
- Izbjegavajte mirise boje, razrjeđivača, lakova, ljepila, sprejeva, benzina. Postoje boje za na bazi vode kojima je u redu bojati za vrijeme trudnoće.
- Izbjegavajte teške metale: olovo, nikal, kadmij i mangan.
- Izbjegavajte pesticide, herbicide i insekticide.
- Ne koristite električne pokrivače i magnete. Nekoliko stručnjaka upozorava da nevidljivo magnetsko polje može povećati šanse za pobačaj i razvojne probleme djeteta.
- Ako možda niste dobili željene savjete, sigurno dobivate brdo neželjenih savjeta ;-). Jedan od najčešćih dobronamjernih savjeta jest: "sada trebate jesti za dvoje", što naravno nije potrebno (dostatno vam je dodatnih 300 kalorija dnevno u drugom i trećem tromjesečju), ali sada se svakako morate duplo više potruditi da izbjegnete potencijalno štetnu hranu za vas i vaše nerođeno dijete.

Dva najčešća trovanja hranom izazvana su bakterijama salmonela i listerija.


Salmonela se može razviti u sirovoj peradi, jajima, mlijeku i ribi. Simptomi trovanja salmonelom javljaju se 24 sata nakon trovanja, a rezultiraju vrućicom, glavoboljom, proljevom i bolovima u trbuhu.

Jedna vrsta bakterije, listerija, može se naći u mekim sirevima, nedovoljno kuhanoj peradi i hot dogu. Simptomi trovanja listerijom su slični gripi i rezultiraju vrućicom, umorom, mučninom, povraćanjem i proljevom. Teški slučajevi trovanja mogu izazvati prekid trudnoće, meningitis ili sepsu u novorođenčeta.

Da biste spriječili infekcije koje se prenose hranom, najbolje je da često perete ruke prilikom pripreme hrane, pazite na čuvanje i zagrijavanje hrane i da se pridržavate sljedećeg:

- Ne jedite sirova i nedovoljno kuhana jaja – to uključuje i kreme i sladolede koji sadrže sirova jaja a pravili ste ih kod kuće (tvornički koriste pasterizirana jaja tako da se mogu konzumirati).
- Ne konzumirajte nepasterizirano mlijeko i proizvode nepasteriziranog mlijeka (opasnost od listerioze).
- Izbjegavajte meke sireve od nepasteriziranog mlijeka – brie, camembert, roquefort, feta i gorgonzola.
- Izbjegavajte hladne salate (npr. tunjevina i jaja) – opasnost od listerioze.
- Izbjegavajte sirovo ili nedovoljno pečeno meso – postoji mogućnost zaraze Escherichijom coli ili toksoplazmozom.
- Ograničite jedenje morskog psa, sabljarke i tune jer oni sadrže opasno visoke količine metilirane žive koja je nusproizvod industrijskog otpada. U velikoj količini, živa može oštetiti živčani sustav – posebno kod djece i nerođenih beba. Male količine žive također mogu utjecati na živčani sustav, rezultirajući teškoćama u razvoju. Obzirom da se živa zadržava u tijelu, mudro je izbjegavati ove vrste riba i ako planirate trudnoću ili dojite.
- Ne konzumirajte hrskavicu morskog psa tijekom trudnoće jer sprječava stvaranje novih krvnih žila.
- Izbjegavajte bilo koju sirovu hranu iz slatkih ili slanih voda.
- Ograničite unos umjetnih sladila (žvakaće gume, bezalkoholna pića, pudinzi, slatkiši, itd.). Iako nema posebnih preporuka za ili protiv njihove upotrebe, preporučuje se ograničeno korištenje umjetnih sladila tijekom trudnoće.
Izbjegavajte biljne čajeve – ne zna se dovoljno o njihovom učinku na trudnoću (posebno izbjegavajte biljku gavez – može uzrokovati teško oboljenje jetre).
Ograničite unos kofeina (kava, crni čaj, cola i čokolada) – kofein se ponaša poput teratogena – supstance koja uzrokuje malformacije u razvoju embrija.
Oprezno s viškom vitamina A, C i D (vitamini u hrani sigurniji su nego vitamini u tabletama).
Ne konzumirajte steroide i izbjegavajte genetski modificiranu hranu.

Izvor: Roditelji u akciji - Roda

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.