Naučite kako pravilno držati dijete da podrigne

Foto: Shutterstock

NAUČITI kako pravilno držati dijete kako bi podrignulo igra veliku ulogu u počecima hranjenja bebe. Bebe progutaju zrak tijekom hranjenja (posebno ako ih hranite na bočicu), a previše zraka u trbuhu uzrokuje nervozu, plinove i iznenadno bljuckanje. 

Ako držite bebu uspravno 10 minuta nakon hranjenja to može pomoći da beba ne izbaci pojedenu hranu iz trbuha. Kada je podrigivanje u pitanju, evo nekoliko trikova.
 
Ako dojite, neka dijete podrigne svaki put kada promijenite stranu. Ako koristite bocu, neka podrigne nakon svakih 60 do 80 ml. U tom periodu balon zraka će još uvijek biti na vrhu želudca i lako će izići. 

Većina roditelja preferira jedan od ova tri položaja za podrigivanje:
 
Beba na vašim prsima: Sjednite uspravno i neka bebina brada bude na vašem ramenu.
 
Beba sjedi uspravno na vašem krilu: Rukom pridržavajte bebinu glavu i blago nagnite dijete, tako da bude savijeno u struku. Stručnjaci kažu kako ovaj položaj pomaže pogurati zrak iz želuca na površinu i olakšava podrigivanje.
 
Beba leži na vašem krilu, trbuhom prema dolje: Pridržavajte bebinu glavu tako da je u višem položaju u odnosu na prsa.
 
Većina novorođenčadi ispljune malu količinu mlijeka ili tijekom podrigivanja ili sat vremena nakon hranjenja. Povraćanje je snažna akcija i uglavnom u tom slučaju beba izbaci puno više sadržaja iz trbuha. Obično je znak problema kod hranjenja ili neke infekcije. Ako ne možete odrediti razliku između bljuckanja i povraćanja, obratite se pedijatru. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.