Mnogo događanja u Zagrebu u Tjednu borbe protiv neplodnosti

Foto: Čitatelj

UDRUGA Roda pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja u periodu od 16. do 22. ožujka 2014. godine u Zagrebu, u okviru svojih aktivnosti podrške osobama suočenih s dijagnozom neplodnosti, zagovaranju optimalnog te za pacijente i pacijentice najpovoljnijeg zakonskog uređenja ovog područja, kao i senzibilizaciji javnosti za problem neplodnosti, organizira još jedno iznimno značajno događanje pod nazivom Tjedan borbe protiv neplodnosti.

Program kojim se obilježava Tjedan borbe protiv neplodnosti obuhvaća niz susreta, manifestacija, emisija i drugih aktivnosti koje će se baviti problematikom neplodnosti i reproduktivnog zdravlja.

Tjedan će otvoriti objavom nove online verzije brošure Neplodnost, koja je izrađena u suradnji s liječnicima i embriolozima, a koju ćete moći pronaći na njihovim stranicama od 16. ožujka. Centralni događaj koji se ove godine uklopio u Tjedan borbe protiv neplodnosti bit će trodnevni skup europske krovne organizacije Fertility Europe koji će se održati od 19. do 21. ožujka u Zagrebu u hotelu Dubrovnik.

Fertility Europe je međunarodno neprofitno udruženje 23 organizacije koje se bavi senzibilizacijom i edukacijom na području reproduktivnog zdravlja i neplodnosti, pravima neplodnih parova, zakonodavnim okvirima, informiranjem i međusobnim povezivanjem te ostalim važnim temama i problemima s kojima se suočavaju osobe koje se bore s neplodnošću. Skupu će nazočiti 29 predstavnica i predstavnika pacijentskih udruga iz 18 europskih zemalja (Belgija, Bugarska, Češka, Finska, Grčka, Hrvatska, Island, Italija, Izrael, Malta, Nizozemska, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Ukrajina, Velika Britanija).

U okviru skupa održat će se radionice, izvještaji, izmjene iskustava, gostovanja renomiranih stručnjaka, predstavljanje novih projekata organizacije te okrugli stol s temom Trends and Development of Medically Assisted Reproduction in Europe. Okrugli stol održat će se 21. ožujka u hotelu Dubrovnik od 9 do 11 sati, a na njemu će sudjelovati brojni istaknuti stručnjaci, kao i predstavnici međunarodnih pacijentskih udruga. Tjedan će zatvoriti građanskom akcijom Zajedno za plodnost.

22. ožujka - Šetnja za plodnost centrom Zagreba

Akcija Zajedno za plodnost održava se treći put u zajedničkoj organizaciji udruge Roda i udruge Beta te predstavlja organiziranu šetnju građana s ciljem senzibiliziranja javnosti za probleme s kojima se suočavaju neplodne osobe te kao znak potpore osobama koje su suočene s neplodnošću i roditeljstvo pokušavaju ostvariti postupcima medicinski potpomognute oplodnje. Sad već tradicionalna šetnja održat će se 22. ožujka s početkom na Trgu bana Jelačića točno u 12 sati. Plan prolaska povorke kroz gradske ulice je nepromijenjen: Trg bana Josipa Jelačića – Ilica - Margaretska - Trg P. Preradovića – Preradovićeva – Teslina – Zrinjevac – Praška – Trg bana Josipa Jelačića.

Pored navedenog, zasad je potvrđen sastanak članica Rode i predsjednice Fertility Europe s Odborom za zdravstvo i socijalnu politiku, Odborom za ravnopravnost spolova kao i TV emisija Svaki dan, dobar dan posvećena temi neplodnosti. Povodom Tjedna borbe protiv neplodnosti, predstavljena je i nova Facebook stranica Roda – Neplodnost na kojoj se, među ostalim sadržajima, kontinuirano objavljuju video uradci i priče osoba koje su iskusile neplodnost.

Rode vas pozivaju da svojim sudjelovanjem i praćenjem podržite ovo događanje te da im se u što većem broju pridružite u građanskoj akciji šetnje Zajedno za plodnost, kada ćete moći nabaviti i svoj primjerak bedža s njihovim već poznatim porukama: "Neplodnost boli" i "I ja želim zagrliti svoje dijete", te ga ponosno nositi, istovremeno s brojnim članicama i članovima udruga, predstavnicama i predstavnicima medija, javnih osoba i stručnjaka koji će se pridružiti i pratiti akciju.

Cjelokupno događanje ima za cilj pomoći, ne samo neplodnim parovima, već i senzibilizirati što širu javnost te stvoriti pozitivno ozračje u kojem neplodne osobe, u teškom periodu borbe za roditeljstvo i suočavanja sa svojom bolesti, neće ni u jednom trenutku biti izložene osudi ili osjećati dodatnu stigmu društvenog neodobravanja zbog svog izbora liječenja.

Kako bi uspjele provesti ovaj plemeniti projekt, Rode su pozvale za pomoć pri sakupljanju financijskih sredstava za organizaciju. Sredstva se mogu uplatiti na žiro računa Udruge Roda broj 2484008-1100197341 a u svrhu plaćanja obavezno navesti - Donacija za MPO. U poziv na broj možete u malu kućicu staviti 00, a u veliku upisati datum.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.