Ma kakav kakao, dajte im - zlatno mlijeko!

Foto: 123f

STIGLA je jesen, šušti lišće, nadvijaju se sivi oblaci, a iz nosića - klasika, već curi u svim bojama. Doba je viroza koje stižu i s prvim hladnijim danima, a vjerojatno i s prvim vrtićkim tjednima. Normala i ove godine pa majke, kakve majke samo jesu, opet guglaju zdraviju prehranu, smiju li uvesti med u prehranu, traže načina ne samo kako zaustaviti šmukljice već i kako preventivno spriječiti nastajanje.

Puno je lijekova na ovu temu jer - nema toga što farmaceutska industrija neće smisliti, no moderno je doba pa nekako sve više pribjegavamo alternativnijim načinima liječenja i podizanja imuniteta. I na tu temu tržište naravno ima dostatan odgovor, no ponekad od šume ne vidimo drvo pa nema toga što mame već nisu probale. Malo ovog, malo onog, pa malo čudnih sastojaka s divljeg zapada, istočne medicine, malo starih bakinih savjeta, pileća juhica, malo češnjaka, ali... nos i dalje curi. Dakle, potrebno je podizati imunitet, a dijete uporno odbija bljakasti med, luku i češnjaku ne želi ni primirisati, na zeleno povrće viče bljaak, limun je prekiseo, mandarine još nisu stigle, a jabuka - ma jabuka im je već dosadila. I što sada?

Svi će reći - zdrava prehrana, puno vitamina! Ali što ako dijete baš ne voli povrće. Pa čak ni sarmu? Ustvari, voli je, ali bez kupusa! Opus jela kojeg voli relativno je malen - u vrtiću voli popapati pune dvije žlice čušpajza, s mesom je na ti, ali tek tu i tamo, a nekako mu ustvari najbolje ide - slatko. I ćuftice, i recimo pire. Jaja prolaze, voli i tijesto s nekim umakom... I kako onda takvom ishranom pomoći dišnim organima i podići imunitet? Nutricionisti kažu - lako!

Tajna je u boljem okusu omiljenih jela i u novim, skroz fora novim bojama. Pa čak i zlatnim (ok, ne baš zlatnim, ali ekstra zdravi žuti kakao stvarno je fora).

Začini čine čuda

Za razliku od malih bebača koji konzumiraju neslanu hranu s tek pokojom kapi maslinovog ulja, želučići vrtićaraca, o školarcima da i ne govorimo, apsolutno smiju primiti većinu nama poznatih začina. A začin je ništa drugo nego neko zdravo bilje sa svojim super svojstvima s kojima čak možete poprilično smanjiti upotrebu soli.

Bosiljak je recimo baš takva biljka s kojom će svako malo masnije jelo tražiti manje kuhinjske soli, ali će zato super oplemeniti okus (nešto novo, mmm) i s obzirom da ima čudotvorna protuupalna i antibakterijska svojstva, svakako će pomoći kod zaustavljanja curenja nosića.

Ako je nosić pak začepljen tu je kajenski papar koji je intenzivan (pazite da ipak ne pretjerate), ali će zato fino pročistiti dišne puteve i ukoliko je dijete astmatično dobro će ublažiti simptome te bolesti.

Ukoliko je prehladica otišla na grlo ili pluća definitivno se preporučuje i upotreba kardamoma (treći najskuplji začin nakon šafrana i vanilije) koji se koristi za liječenje astme jer odlično potiče cirkulaciju krvi u plućima, a kažu da silno djeluje kao protuupalni lijek te dobro smanjuje bol i otekline, posebno u ustima i grlu.

Ako pak nemate uz ruku kardamom, ma dobar je i timijan, odnosno timijanova vodica koja super pomaže baš kod bolova u grlu i za ublažavanje bronhitisa.

Kada sve ove čudotvorne travke vrate vaše dijete u vrtić, e onda postaje silno važno podići im oslabljeni imunitet i dignuti ga na razinu da odoli novim napadima svih silnih virusa i bakterija.

I tu stižemo do podizača imuniteta - crni kim pomoći će oslabljenom imunitetu da se vrati u normalnu dok će veliki (ma što veliki - najveći!) mama i tata svih začina imunitet podići visoko u nebo.

Dragi roditelji, to su veliki đumbir i još veća - kurkuma!

Đumbir se svakako može koristiti i u prahu, ali definitivno je bolji onaj svježi koji će kao dodatak jelima perfektno oplemeniti jelo, dat će mu onaj famozni malo ljutkasti ton, a osim što jača imunitet i potiče cirkulaciju, pomoći će da se sve teža jesenska hrana (o zimskoj da i ne govorimo) puno lakše probavi.
Đumbir je stvarno zakon, ali ljudi dragi ta kurkuma...

Kurkuma je apsolutan hit, čisti broj 1, jer ne samo da djeluje protuupalno na sve organe u tijelu, ona pruža najširi spektar zdravstvenih prednosti i može se koristiti u svim mogućim i nemogućim kombinacijama (slatko, slano, ide čak i uz voćne salate). A što je za klince još važnije - nema neki pretjeran okus na koji će frktati nosiće. Doduše, nije je baš lako prikriti u jelu jer daje intenzivnu žutu boju, ali nekada je i to velika prednost.

I tako - ta-daam - stižemo do velikog otkrića koje se krije u naslovu ovog teksta! Ma kakav kakao - prije spavanja neka piju ZLATNO MLIJEKO - jer oni to definitivno zaslužuju!

Zlatno mlijeko nije ništa drugo doli šalice toplog mlijeka s umiješanom jednom žličicom praha kurkume (za mlađe od šest godina neka bude pola žličice) i klinci će umjesto klasičnog smeđeg, dobiti ekstra zabavan žuti kakao koji će u organizmu eksplodirati od sastojka koji postiže više od 150 terapijskih svojstava!

Osim Zlatnog mlijeka, popularan je i čaj od kurkume (oplemenjen s malo limuna, cimeta, meda i kokosovog ulja) te Zlatni med (200 grama meda pomiješan s 2 velike žlice kurkume) koji je izuzetan za podizanje imuniteta. I ako ste sada pomislile da je ta kurkuma stvarno toliko zlatna ne samo za našu djecu, već za sve generacije, morate znati da to nije sve!

Naime, znanstveno je dokazano da običan crni papar u kombinaciji s tom zlatnom kurkumom povećava bioraspoloživost kurkume za čak 2.000 posto! Što znači da će kao začin nekog najobičnijeg jela (malo ih popaprimo, zar ne) postići pravi maksimum ove kraljice začina. I to, kako stručnjaci savjetuju, ako se u jelo stavi tik prije skidanja s vatre. Zato neka vaša polica za začine već unaprijed stvori mjesta za malu staklenku mješavine ovih dvaju ekstra začina - čisto da ih uvijek imate pri ruci. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.