Korak po korak do savršenog roditeljstva

Foto: Shutterstock
 
ČESTO se pitamo kako biti idealan roditelj, dovoljno zabavan, a istovremeno usmjeriti dijete u život na kvalitetan način. Evo kako:
 
Postavite granice
Djeca zapravo žude za određenim granicama koje im pomažu da razumiju i upravljaju situacijama. Dokažite djetetu da sve ima svoje granice osim vaše ljubavi.
 
Ne sputavajte dijete
Misija vašeg mališana je da jednog dana postane samostalan. Važno je ne sputavati dijete u stvari za koje je sposobno. Ako dijete može dohvatiti igračku, neka to učini samo, ako se zna samo odjenuti, ne oblačite ga vi kako bi ubrzali proces. Ako date djetetu određenu odgovornost time ćete potaknuti  samopoštovanje.
 
Ne pokušavajte sve popraviti
Ponekad treba pružiti djetetu priliku da samo dođe do rješenja. 
 
Disciplina nije kazna
Provođenje određenih ograničenja zapravo pokazujete djetetu kako se treba ponašati u stvarnom svijetu. 
 
Vodite svoje bitke
Djeca ne mogu usvojiti previše pravila odjednom, usredotočite se na ono važno i ne zamarajte dijete beznačajnim sitnicama. 
 
Stvorite zajedničko kvalitetno vrijeme
Mislite da nemate dovoljno vremena da bi se igrali s djecom? Vrijeme je da ga pronađete. Presložite prioritete i usrećite cijelu obitelj.
 
Igrajte se
Neka djeca odaberu aktivnost. Ne zamarajte se pravilima, smisao igre je zabava.
 
Čitajte zajedno
Započnite s ovom zdravom tradicijom od malih nogu. Bebe vole slušati roditeljski glas, a kasnije će djetetu kako bude odrastalo ovo biti predivan obiteljski ritual, vrijeme samo za vas.
 
Raspored druženja
Svaki dan odvojite barem deset minuta za dijete. Bez mobitela, televizije, samo vi i dijete i zabava. 
 
Potaknite provođenje vremena s tatom
Najčešće potpuno neiskorišten resurs koji imate na raspolaganju jest provođenje vremena s tatom. Zanemarite što vjerujete da je umoran ili ima dogovore. Vrijeme koje djeca provode s tatom dragocjeno je i upravo djeca koja provode dovoljno vremena s očevima uspješnije rješavaju probleme i bolje se nose s izazovima.
 
Napravite vlastite uspomene
Ne morate neprestano trčkarati s mobitelom ili fotoaparatom oko djece, ali imajte obiteljske rituale, lijepe proslave rođendana i fotografije s obiteljskih putovanja. Kada djeca odrastu shvatit ćete kolika je vrijednost takvih sitnica.
 
Budite dobar uzor
Djeca uče gledajući svoje roditelje,  vaše uzorno ponašanje mnogo će ih više naučiti od bilo koje naredbe ili molbe.
 
Brinite za okoliš
Učite djecu da brinu o okolišu, više recikliraju i sačuvaju ovaj planet za ljepše sutra. 
 
Uvijek govorite istinu
Ako želite od djeteta da bude iskreno, ništa manje se ne očekujte niti od vas.
 
Zagrlite i poljubite partnera pred djecom
Vaš kvalitetan odnos neka postavi visok standard u djetetovom poimanju ljubavi.
 
Poštujte razlike
Kada se razilazite s partnerom u mišljenu, budite korektni i razmišljajte o kompromisu. 
 
Pohvalite dijete
Umjesto jednostavnog "Ti si super!" u pohvalama budite mnogo precizniji. Kada primijetite da dijete radi nešto dobro i pohvalno, neka zna da to cijenite. 
 
Slijedite instinkte
Vjerojatno nitko ne poznaje vaše dijete bolje od vas, stoga ponekad zanemarite savjete sa svih strana i jednostavno vjerujte sebi.
 
Ne opravdavajte se
Kada djetetu kažete "Ne!" neka to bude odlučno i bez previše opravdavanja. Dovoljno je jednom popustiti da dijete vjeruje da će svaki put dobiti što želi.
 
Razgovarajte
Ako želite razviti socijalne vještine kod djeteta vrlo je važno svakodnevno voditi kvalitetne razgovore. Razgovarajte kako je  ono provelo dan, što mu je bilo najljepše, a što mu se nije svidjelo.
 
Ne sramite se emocija
Ne skrivajte emocije, već dijete učite od malih nogu da emocije treba izraziti. Jednako kako nije sramotno smijati se, nije loše ponekad pustiti suzu. 
 
Učite dijete zahvalnosti
Budite uzor djetetu, pomažite potrebitima u svojoj sredini. Svako dijete je pravo blago, no ne smije postati središte svemira. Neka dijete nauči prepoznati dobru osobu. Objasnite djetetu zašto su moralne i etičke vrijednosti važne. 
 
Izbjegavajte borbe oko hrane
Što više pažnje pridajete tome što i koliko je dijete pojelo, to je veća vjerojatnost da će dijete početi izvolijevati. 
Pokušajte barem jedak obrok tijekom dana pojesti tako da se cijela obitelj nađe na okupu. Ako treba žrtvujte malo jutarnjeg sna kako bi zajedno doručkovali.
 
Izrazite ljubav
Recite djetetu "Volim te!" svaki put kada vam padne na pamet. Ovim čarobnim riječima nije moguće razmaziti dijete.
 
Uživajte u malim stvarima
Kaos u kući, prljavo posuđe ili rublje, nagomilane igračke i na kraju djetetov smijeh i poziv na igru. Sjednite zajedno na pod i uživajte, sve ostalo će biti tu i kada dijete utone u san.
 
Potaknite dijete na fizičku aktivnost
Učite dijete da je bavljenje sportom zdravo. Osim toga, timski sportovi odlični su za dijete jer ostvaruje nova prijateljstva i uči što je kompromis.
Crtajte, čitajte i pišite umjesto gledanja televizije.
 
Savjeti o zdravlju
Zaštitite taj prekrasan djetetov osmijeh. Redoviti odlasci stomatologu i svakodnevna briga o zubima od malih nogu vrlo je važna.
 
Neka dijete uvijek bude sigurno. Koristite pravilno autosjedalicu, prilikom vožnje bicikla neka dijete uvijek ima kacigu i nikada dijete mlađe od 5 godina ne ostavljajte samo u kadi.
 
Slušajte liječnika. Ne sumnjajte u liječničke odluke. Ako smatrate da je potrebno, zatražite drugo mišljenje, no ne odlučujte sami o liječenju djeteta. 
 
Stavite dijete u krevetić dok još drijema. To će pomoći djetetu da nauči samo se umiriti i zaspati.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.