Kolike: Bol u trbuhu koja gnjavi vašu bebicu

Foto: Shutterstock

KOLIKE su bol u području trbuha koju uzrokuje nadutost. Pogađaju oko 40 posto beba, uglavnom starih između 2 tjedna i 4 mjeseca. Glavni simptom je iznenadan početak plakanja koje traje periodički, nekad i po 20 minuta. Prilikom napadaja beba može savijati koljena prema trbuhu, pocrveniti u licu i ispuštati dosta vjetrova.

Što učiniti?

Za početak isključite sve ostale mogućnosti koje bi mogle uznemiriti dijete. Provjerite da nije gladno ili bolesno, treba li ga presvući. Nakon što ste utvrdili da su kolike ipak te koje uzrokuju nelagodu pokušajte sa sljedećim metodama dok ne pronađete pravu koja će olakšati vašem djetetu.

Maženje

Držite dijete na prsima, nježno ga ljuljajte ili držite licem prema dolje, s trbuhom preko vaše ruke. Ovaj položaj pomoći će mu da izbaci višak vjetrova i donijeti trenutno olakšanje za neke bebe.

Odvraćanje pažnje

Držite ogledalo pred njegovim licem, upalite usisavač ili mašinu za pranje, ili ga jednostavno odnesite u drugu sobu da promijeni okolinu. Odvedite ga u vožnju ili šetnju, jer kretanje može imati umirujući efekt.

Masaža

Masaža može pomoći da se oslobodi višak zraka u trbuhu. Nježno pomičite ruke u smjeru kazaljke na satu. Najbolje ga je masirati sat vremena prije potencijalnog napadaja kolika, ali ne odmah nakon hranjenja.

Posjet ljekarni

Kapi protiv kolika posebno su formulirane da oslobode bebu viška zraka i boli. One su bez šećera, alkohola ili boja pa su sigurne za upotrebu i kod najmanjih beba. Možete ih kupiti u svojoj ljekarni bez recepta i većina ih je pogodna za bebe odmah po rođenju. Djetetu dajite par kapi prije svakog hranjenja.

Ako vam ove tehnike ne pomognu odmah, dajte im drugu priliku nakon par dana. Ono što ne uspije prvi put, ne znači da neće uspjeti u drugom pokušaju. Važno je da ne očajavate i da ostanite smireni, jer bebe osjete našu nervozu, a dodatan stres za vrijeme napadaja kolika nikome nije od koristi...

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.