Kada je beba dovoljno velika da pije iz čaše?

Foto: Shutterstock

SVAKA nova mama prima bezbroj savjeta sa svih strana, pa vrlo često na kraju bude potpuno zbunjena od previše savjeta. Prvi vrhu popisa stvari koje su majkama ponekad nejasne jesu detalji o hranjenju, kupanju, presvlačenju i spavanju. Nešto niže će se naći i pitanje kada je vrijeme da beba pije iz čaše sa kljunom, odnosno čaše namijenjene upravo malenima. 
 
Ne postoji pravo vrijeme za uvođenje ove čaše, sve ovisi o djetetu i koliko mu je uopće čaša zanimljiva. Osim o zainteresiranosti djeteta, ovisi i o fizičkoj koordinaciji bebinih pokreta. Kako bi se spriječilo kvarenje zuba preporučuje se ovu čašu uvesti do navršene 1. godine života. Najčešće se uvodi između 6. i 9. mjeseca starosti kada beba već može kontrolirati i samostalno držati glavicu. 
Ovim načinom pijenja tekućine jačaju se i djetetovi mišići i vježba koordinacija. 
Pijenje na ovaj način mnogo je zdravije za zube od klasičnih bočica sa dudama jer ne ometa pravilan rast zubi i sprječava kvarenje. Ujedno većina čaša sa „kljunom“ ima i zaštitni ventil koji onemogućava razlijevanje, pa beba neće biti mokra već kod prvog pokušaja da popije malo vode.
 
Ponovimo sve prednosti čaše sa „kljunom“:
 
Omogućava djetetu da pije sa svih strana, kao odrasli iz čaše.
 
Ventil koji štiti od razlijevanja.
 
Zbog protočnosti otvora bebe se ne moraju naprezati kao što je to slučaj sa klasičnim bočicama.
 
Ove čaše sadrže i higijenski poklopac koji će dio koji dijete stavlja u usta uvijek održati čistim.
 
Vježba djetetovu koordinaciju i jača ruke.
 
Dijete uči samostalno piti.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.