Dobra vijest: U SAD-u se smanjuje izloženost djece nasilju

Foto: Shutterstock

KADA ste posljednji put čuli neku dobru vijest vezanu uz nasilje? Ne možete se sjetiti? Evo jedne.

Znanstvenici su došli do pomalo iznenađujućeg otkrića: U SAD-u, odakle nerijetko dolaze vijesti o nasilju u djetinjstvu i mladosti, stopa djece koja su izložena nasilju - pada, piše u istraživanju objavljenom u posljednjem broju časopisa JAMA Pediatrics.

Podaci su prikupljani triput između 2003. i 2011. godine. Istraživanje koje je obuhvatilo 10.183 djece u dobi od dvije do 17 godina pokazalo je u 27 vrsta nasilja zabilježen pad, dok ostale stagniraju. Vrste nasilja su detaljno podijeljene, od oružanog napada, preko ruganja, do seksualnog zlostavljanja. Čak i kada se uzmu u obzir demografski podaci, najveći je pad zabilježen kod fizičkog napada, fizičkog zastrašivanja i seksualnog zlostavljanja. Znanstvenici su iznenađeni što je nasilje nastavilo padati ili stagnirati i tijekom recesije, povijesne faze u kojoj se inače nasilje razbuktava.

Što je uzrokovalo pad nasilja? Teško je reći, ali znanstvenici imaju neke ideje. Ističu kako je u istom razdoblju zabilježen porast korištenja lijekova za psihološke probleme među djecom i odraslima, kao i porast korištenje elektroničke tehnologije.

"Djeca možda više riskiraju online, što ih štiti od neposrednog fizičkog izlaganja nasilju", ističu autori. "Privlačna priroda interneta također je možda smanjila dosadu i otuđenost među mladima, što se ranije povezivali s delikventnošću i kaznenim progonima", dodaju znanstvenici s Georgia State Universityja u Atlanti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.