Foto: Shutterstock
OVA UKUSNA „varijacija na temu“ klasika među kolačima kao što je to cheesecake poprimila je sasvim novo ruho u verziji s karamelom. Osim raskošnom zlatnom bojom i okusom će osvojiti i najzahtjevnija nepca.
Sastojci:
Za podlogu:
50 g omekšanog maslaca
150 g integralnih keksa (možete ih zamijeniti i Speculas keksićima za pravi zimski miris)
Za punjenje:
4 listića želatine
400 ml vrhnja
1 prstohvat soli
150 g šećera
1 žlica ekstrakta vanilije
400 g ricotta sira
50 g nasjeckanih badema za dekoraciju
Priprema:
Omekšali maslac pomiješajte s mljevenim keksima i utisnite na dno kalupa. Stavite u hladnjak.
Želatinu namočite u hladnoj vodi da nabubri.
Potom ocijedite i dodajte 3 žlice vrele vode i miješajte dok se listići želatine ne otope.
Na tavi otopite šećer i pustite da se malo karamelizira.
Dodajte nekoliko žlica mlijeka na karamelu i kuhajte dok se u potpunosti ne otopi.
U posudi miksajte vrhnje uz postepeno dodavanje karamele u koju ste dodali otopljenu želatinu.
Na kraju dodajte ricotta sir.
Smjesu rasporedite preko podloge od keksa.
Pokrijte prozirnom folijom i ostavite preko noći u hladnjaku.
Ukrasite sjeckanim bademima i poslužite u šalicu mlijeka ili kave.
U slast!