7 stvari koje bi roditelji trebali raditi svaki dan da djeci pokažu ljubav

Foto: Instagram 

RODITELJI znaju koliko vole svoje djecu, no užurban život, gust raspored obaveza i dani koji prolaze maratonskom brzinom, često ne ostavljaju toliko prostora da biste svom djetetu doista pokazali koliko ga volite. 

Možda će vam se činiti kao blesava ideja, brinuti o tome znaju li djeca koliko ih volite, no roditelji, morate znati, djeca katkad jesu sumnjičava, jer to što vi mislite i to što im govorite da ih volite, često nije sve što možete učiniti po tom pitanju. 

Djeca, kao i roditelji, ne trebaju velike riječi, već djela koja će im pokazati koliko je ta ljubav doista velika. 

I zato neke stvari djeca jednostavno trebaju vidjeti i osjetiti na svojoj koži, tako da znaju koliko ih volite.

No ako ćete im svaki dan pokazati ovih 7 malih-velikih stvari, tada će i u najlošijim danima vaše dijete znati koliko je voljeno, bez obzira na sve. 

1. Svaki, baš svaki dan, potrudite se izdvojiti vrijeme za igru jedan na jedan

Kada vas oni to zamole, ma ostavite i suđe i veš, i samo recite - da. Ili, još bolje, budite vi taj koji će predložiti igru jedan na jedan. I 20 minuta dnevno vašem će djetetu biti dovoljno da u svojoj maloj glavici utvrdi koliko ga volite.

 

 

2. Pospremite mobitele u ladicu

Mobiteli su i naša ovisnost, ali pružite djetetu priliku da shvati da vam je ono doista važnije od svake poruke, e-maila, čak i poziva. Kada dođete s posla, ostavite te mobitele negdje, sad ste na drugom "zadatku" - tamo gdje je vaše dijete i komunikacija u 4 oka. Za to vam mobitel ne treba. 

3. Pustite ih da budu svjedoci vaše ljubavi prema nekim drugim osobama

Volite se i ljubite se otvoreno sa svojim partnerom, zovite k sebi svoje prijatelje, vaše dijete mora vidjeti da nije smetnja vašem društvenom životu. Ono mora spoznati osjećaje koje gajite i prema drugim ljudima: bakama, djedovima, prijateljima, rodbini. Dijete će iz toga puno naučiti i spoznati jer život stvarno nisu samo naši najbliži. 

4. Slušajte ih jako pažljivo

Kako roditelji zahtijevaju punu pažnju svog djeteta kada im nešto objašnjavaju, uče ih ili samo prepričavaju, tako i dijete treba vašu punu pozornost onda kada ono ima nešto za reći.  

5. Svakako im pokazujte i onu "drugu stranu" ljubavi 

Nije ljubav to što ćete im uvijek dozvoliti sve. Djeca moraju od ranih dana naučiti i onu težu stranu ljubavi. Kada im kažete "ne", kada im ne date ono što žele. Naravno, dijete će biti ljuto i žalosno, ali će s vremenom postati svjesno da život jednostavno nije samo med i mlijeko. A to je ljubav, znate to već, zar ne? 

6. Smijte se od srca 

Pokušajte jednom kada vi budete ljuti na cijeli svijet, obratiti pozornost na dijete koje će vas sigurno pokušati razveseliti. Dajte im priliku i nemojte misliti da je njihovo glupiranje bedasto. Smijte se s njima, otpustite dijete u sebi i shvatit ćete koliko iskreni smijeh može doprinijeti osjećaju ljubavi i sigurnosti kod vašeg djeteta.

7. Svaki, baš svaki dan, pokažite im sve ovo, ali ipak, ne zaboravite i one dvije magične riječi 

Djeca jednostavno trebaju duplu dozu svega da se uvjere. Zato im svaki, baš svaki dan, omogućite barem većinu gore navedenog, a dan obavezno začinite i s riječima "volim te". Onako iznebuha, ili uvedite malu "volim te" tradiciju prije spavanja. 

To će im značiti više nego ijedna nova igračka. Vjerujte!  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.