11 stvari koje bi nastavnici voljeli da roditelji prestanu raditi tijekom pandemije

Foto: Pexels

ZBOG pandemije koronavirusa, koja se i dalje širi svijetom, mnoge su škole odlučile prijeći na model nastave na daljinu. Nastavnici su sada primorani raditi više nego ikad prije kako bi osigurali da njihovi učenici dobiju što kvalitetnije obrazovanje.

BuzzFeed je odlučio provjeriti što roditelji i učenici mogu napraviti kako bi olakšali posao nastavnicima. Ovo su njihovi odgovori:

1. Ne očekujte da nastavnici trenutno imaju sve odgovore

Nastavnici su jednako zatečeni ovom pandemijom kao i svi mi, a direktive njihovih nadređenih i lokalnih dužnosnika mijenjaju se svaki dan. Ne znaju koliko će ovo trajati ni kako će utjecati na sljedeću školsku godinu. 

2. Ne žalite se na količinu zadataka koji su dodijeljeni učenicima

Neki bi mogli misliti da je to previše posla, drugi bi mogli misliti da to nije dovoljno. Ali na kraju nastavnici rade samo ono što misle da je najbolje za njihove učenike. Vjerujte njihovoj stručnosti.

3. Ne zaboravite da nastavnici sada imaju puno više zadataka od samog podučavanja

U mnogim je školama nastavnicima prepuštena briga o tome kako uskladiti različite tehničke uvjete koje učenici imaju kod kuće s onime što se očekuje od njih.

4. Trenutno nemojte očekivati 100% besprijekorno obrazovanje

Vjerujte da nastavnici čine sve što mogu kako bi učenike angažirali u njihovom obrazovanju - ali nesretna stvarnost jest da je jako ograničeno ono što se ovakvim načinom podučavanja može postići.

5. Ne zovite i ne pišite poruke nastavnicima izvan radnog vremena

Mnogi su nastavnici davali svoje telefonske brojeve učenicima i roditeljima kako bi im mogli pomoći savladati izazove online nastave. Ali imajte na umu da vaš nastavnik ima život i izvan svog posla i pobrinite se da ga kontaktirate samo tijekom radnog vremena.

6. Ne implicirajte da bi se nastavnici trebali odreći svojih plaća samo zato što su škole zatvorene

Ovo nije zabavan odmor za nastavnike. Zapravo, njihovi su poslovi postali još izazovniji i definitivno zaslužuju svoje plaće.

7. Nemojte implicirati da biste vi trebali dobiti dio plaće nastavnika samo zato što učite kod kuće s djetetom

Ne izrađujete planove lekcija, ne ocjenjujete ispite, ne predajete preko Zooma... Da, učenje na daljinu zahtijeva puno rada i suradnje roditelja - ali vi niste nastavnik.

8. Ne tražite od nastavnika da vam ponovi upute koje su već poslane na e-mail ili postoje na nekoj od platformi koje svi koristite

Prije nego što kontaktirate nastavnika za pomoć, zapitajte se možete li pronaći odgovore koje tražite na web mjestu škole ili u svojoj e-pošti. Nastavnici su trenutno preplavljeni pitanjima.

9. Ne krivite nastavnike za loše funkcioniranje online nastave

Spor internet? Zaboravljene lozinke? Slučajno ste zatvorili karticu i izgubili sve što je vaše dijete zapisalo? Digitalno učenje obiluje ovakvim smetnjama, ali za njih nisu krivi nastavnici

10. Roditelji, nemojte slati e-poštu nastavniku u ime svog djeteta ako je ono dovoljno staro da to samo napravi

Sada je dobro vrijeme da svoje dijete naučite kako se zauzeti za sebe i biti samostalno. Ako se muče sa zadatkom, pokažite mu kako zatražiti pomoć, ali ne radite to umjesto njega.

11. Ne zaboravite da nastavnici imaju i svoju djecu

Mnogi se roditelji žale da moraju obavljati vlastite poslovne obaveze putem Interneta i uz to pomagati djeci u savladavanju gradiva. Pa, evo prijateljskog podsjetnika - i mnogi nastavnici imaju vlastite obitelji te žongliraju između svog posla i djece, baš kao i svi drugi.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.