10 znakova koji pokazuju da su vas odgajali emocionalno nezreli roditelji

Foto: Shutterstock

ODRASTANJE uz emocionalno nezrele roditelje može dovesti do brojnih negativnih posljedica za dijete, ponajviše usamljenog i emocionalno zanemarenog djetinjstva, što može utjecati na njega u odrasloj dobi.

Klinička psihologinja i autorica mnogih knjiga na ovu temu, Lindsay Gibson, otkrila je 10 znakova koji ukazuju da su vas odgojili emocionalno nezreli roditelji, donosi Well Doing.

1. Uz njih ste se često osjećali usamljeno
2. Komunikacija između vas u većini slučajeva bila je jednosmjerna ili je nije ni bilo

3. Osjećali ste se ''zarobljeno'' i beznadno
4. Uvijek su njihove potrebe i interesi bili na prvom mjestu
5. Nisu pokazivali emocije niti bliskost u kontaktu s vama
6. Često su dozvoljavali da njihovi osjećaji utječu na njihovo ponašanje
7. Nisu poštivali vaše granice niti marili o onome što želite ili ne želite
8. Nikad niste smjeli izraziti svoje mišljenje ili pokazati svoje emocije
9. Znali su se ponašati grubo prema vama
10. Nikad nisu govorili o svojim problemima niti vas pitali o vašima

Svaki od ovih znakova, objašnjava Gibson, otkriva da je vaš roditelj bio emocionalno nezreo, a svoje probleme ''prebacivao'' je na vas, jednako kao i krivnju te sve ostale stvari koje nijedno dijete ne bi trebalo doživljavati.

Naime, mnoga provedena istraživanja pokazala su da odrastanje uz emocionalno nezrelog roditelja ostavlja negativne posljedice za zdravlje djeteta, ponajviše mentalno, te mu onemogućava normalno odrastanje. Ova djeca često ne mogu svojim roditeljima izraziti svoje želje, ne smiju reći ''ne'', a njihovi roditelji od njih najčešće očekuju savršenstvo.

Neprestano se nalaze pod pritiskom, a neke studije čak pokazuju da su djeca koja imaju emocionalno nezrele roditelje sklonija depresiji i anksioznosti. Naime, ponašanje njihovih roditelja utječe na njihove odnose s prijateljima, učiteljima, ali i odnose s vlastitom djecom jednom kada i sami postanu roditelji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.