10 znakova da tvom školarcu treba odmor!

Foto: Shutterstock

PONOSNA si što tvoj klinac uspijeva uz školu uskladiti mnogo izvannastavnih aktivnosti? Obrati pažnju da djetetovo ponašanje, vrlo često djeca ne žele odustati od nekih aktivnosti zbog očekivanja koji roditelji imaju. Sjeti se svog djetinjstva, koliko se lijepo sjetit neobavezne igre sa vršnjacima? Priušti svom djetetu i takvo djetinjstvo. Donosimo najčešćih 10 znakova koji znače da djetetu treba odmor.

Nikada ne vidite dijete da odmara

Pokušajte se prisjetiti djetetovih aktivnosti u proteklih tjedan dana. Između školskih obaveza, nogometa, glazbene poduke ili dodatnih sati iz matematike pronalazi li dijete vremena za odmor? Ako se u tjedan dana ne možeš sjetiti trena kada je dijete opušteno gledalo televiziju ili se igralo svojom omiljenom igračkom treba mu odmor.

Kada slušate svoje dijete kao da slušate odraslog čovjeka

Lijepo je kada dijete zrelo razmišlja, no ne oduzimaj mu djetinjstvo. Postoji vrijeme kada treba biti dijete i kada treba biti ozbiljan čovjek. Uz to, preopterećenost može uzrokovati glavobolje i nesanicu.

Dijete više voli flautu od omiljenog autića

Jedan od glavnih znakova da dijete ima previše obaveza je svakako kada mu stvari koje su mu bile zanimljive prestanu to biti. Dijete ne želi na sladoled ili prijateljev rođendan? Ovo je znak za uzbunu.

Loše ocjene

Iako dijete mnogo uči, sve ostale aktivnosti mu crpe previše energije i ocjene postaju sve lošije. Razgovarajte s djetetom i pokušajte zajednički odlučiti koje aktivnosti bi se trebalo odreći.

Automobil je posao član obitelji

Vozite dijete na sportske aktivnosti, pa u glazbenu školu, pa ubacite u raspored brzinsku večeru prije pisanja zadaće? Sve odrađujete autom jer drugačije dijete ne bi stiglo sve? Ovo je još jedan znak da djetetu treba opušteniji raspored.

Anksioznost

Što je u više aktivnosti dijete uključeno, veća je opasnost da će postati anksiozno kada se umori od napornog rasporeda. Samim time i odnos sa prijateljima i obitelji će biti narušen.

Sve se manje druži sa vršnjacima

U nedostatku vremena dijete iz rasporeda izbacuje druženje i igru s prijateljima? Dijete zbog previše obaveza postaje sve više izoirano, a to je znak da treba nešto promijeniti.

Obiteljski obroci su prošlost

Nemoguće je uloviti dijete da pojede obrok s vama jer ono vremena što provodi u kući zaokupljeno je pisanje zadaće? Hitno morate nešto promijeniti.

Dijete ne mašta

Maštanje je dio kognitivnog i socijalnog razvoja koje bi svako dijete trebalo proživjeti, omogućite to svom djetetu.

I vi ste umorni

Ako vas previše izmori samo praćenje djetetovog rasporeda, zamislite kako je tek njemu?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.