10 važnih lekcija kojima bi roditelji trebali naučiti svoje sinove

Foto: Pexels

DOK odrastaju, dječaci moraju naučiti neke važne stvari. Roditelji moraju pomoći svojoj muškoj djeci da imaju zdrav odnos sa svojim emocijama i da nauče slušati vlastiti instinkt. To će u odrasloj dobi poboljšati kvalitetu života i učiniti ljude sretnima kao ništa drugo.

Evo nekoliko važnih lekcija kojima bi roditelji trebali naučiti svoje sinove, ako žele da izrastu u snažne ljude.

1. Kako priznati poraz

Znati priznati poraz, a pritom ne nauditi svom egu, može uštedjeti mnogo boli. Odmak od određenih vrsta sukoba ne smatra se kukavičlukom, već pokazateljem snažnog čovjeka. Ovo je bitna vještina uz koju će djeca naučiti pokazati poštovanje, posebno kada se suoče s porazom.

2. Da je u redu pokazati emocije

Mušku djecu od malih nogu treba učiti da ne moraju skrivati svoje prave osjećaje i uvijek biti hrabra. Ako zaplaču zbog tužnog filma, to ne znači da nisu muškarci. Zapravo, studije su pokazale da toksična muškost može imati veliki utjecaj na mentalno zdravlje i sreću u životu.

3. Kako priznati grešku

Umjesto da idu kroz život pretvarajući se da sve znaju i da su uvijek u pravu, muškarci mogu priznati propuste. Na roditeljima je da muškoj djeci pokažu koliko su greške važne u životu i da nas nečemu uče te da zbog njih rastemo. Nitko nije savršen pa nema smisla biti oštar prema sebi zbog vlastitog neuspjeha. Jedno istraživanje potvrdilo je da priznavanje vlastiti grešaka ima pozitivne koristi.

4. Da je u redu tražiti od roditelja savjet i utjehu

Vrlo je važno da sin zna da se može obratiti majci i ocu kad zatreba podršku. Djeci, dok odrastaju, moramo dati siguran prostor za izražavanje bez osuđivanja. Trebaju naučiti da ih traženje pomoći ne čini manje muškarcima, već pokazuje njihovu hrabrost.

5. Da se ne hvali ljubavnim uspjesima

Važna stvar koju svaki sin mora naučiti je poštivanje privatnosti drugih. To uključuje i da se ne hvali djevojkama pokazujući privatne poruke i fotografije koje je podijelila s njim. Roditelji mogu djeci vlastitim primjerom pokazati kako iskazati poštovanje prema ženama i kako se prema njima ispravno ponašati.

6. Da poštuje žene

Sposobnost slušati i poštovati žene važna je vještina svakog muškarca. Sinove treba naučiti da ne pretpostavljaju da je svaka djevojka romantično zainteresirana za njih. To će im pomoći da se bolje povežu sa ženama oko sebe te da nauče poštovati riječ ne.

7. Kako počistiti za sobom

Iako konstatacija da su muškarci neuredni i da ne obavljaju kućanske poslove zvuči stereotipno, može biti istinita. Važno je biti čist i uredan, osobito ako dijelite prostor s partnerom. Djeca roditeljima mogu pomoći u kućanskim poslovima, a kasnije se pobrinuti da barem vlastitu sobu održavaju urednom. To će kasnije itekako pomoći dječacima.

8. Kako slijediti vlastiti unutarnji glas, a ne biti podložan pritisku vršnjaka

Svi imamo koristi od slušanja vlastitog instinkta i unutarnjeg glasa. Sin koji nauči vjerovati sebi, a ne vršnjacima bit će samopouzdan i siguran u sebe. Umjesto da prati gomilu i radi stvari koje mu nisu ugodne, razvit će integritet i imati snagu reći ne.

9. Kako razviti vještine suočavanja

Kad smo pod stresom, svi radimo i govorimo stvari zbog kojih ćemo kasnije požaliti. Važno je naučiti sinove kako se nositi sa stresom. Naučiti dijete kontrolirati i prenijeti svoje emocije može mu donijeti mnogo sreće u životu.

10. Da ne dopusti djevojci da stane između njega i njegovih prijatelja

Čvrsta prijateljstva važna su za zdravlje i sreću. Kao roditelji ih trebamo poticati i naučiti sinove da ne dopuste djevojkama da njima manipuliraju i kontroliraju ih tako što će ih odvajati od bliskih osoba.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.