Želite ostvariti sve svoje ciljeve? Usvojite ove 4 navike

Ilustracija: Instagram/Pixabay

ŽIVOT ima običaj da upropasti naše savršene planove, ali u više situacija sabotiramo sami sebe. Tražimo izgovor kako bismo opravdali činjenicu da nismo ostvarili određeni cilj, sami sebi postajemo najveći neprijatelj. Došlo je vrijeme da tome stanemo na kraj. TED talks predavači su napravili kratku listu prijedloga, koji bi vam trebali pomoći ostvariti svaki cilj koji ste zamislili.

1. Definirajte svoje strahove, a ne ciljeve

Razmislite koje ciljeve odgađate za "pravi trenutak"? Što vas to zadržava? Čega se bojite? Na komad papira napišite najgore stvari koje vam se mogu dogoditi ako ne uspijete ostvariti određeni cilj. Razmislite što ćete učiniti kada se to dogodi i što biste mogli učiniti kako biste spriječili negativan ishod.

Ovaj način gledanja na situaciju vam može pomoći razbiti ciklus "samoparalize".

2. Izbacite riječi "dobro sam" iz svakodnevnog života 

Zašto su vaši ciljevi posljednja rupa na svirali? Upravo zbog tog "dobro sam" stava. Ta grozna konstatacija vam govori da je u redu što ste nezadovoljni poslom koji obavljate, da je u redu što imate višak kilograma i što ste u lošoj vezi. Te riječi čine da zaista povjerujete da je sve u vašem životu sasvim dobro i da nemate potrebu bilo što promijeniti.

Potrebno vam je buđenje. Vrijeme je da se prestanete zadovoljavati osrednjim stvarima u životu. Postavite prioritete, tako da umjesto "dobro sam" budete sjajno, odlično i super.

3. Radoznalo pristupite svojim preprekama

Psihijatar Judson Brewer kaže da se često možemo naći u situaciji u kojoj nam sićušni glas u glavi govori kako bi bilo mnogo bolje gledati Netflix, umjesto toga što trenutno radimo. Ne bismo se trebali prepustiti ovoj potrebi, već je ispitati. Radoznalost je oduvijek bila najbolje oružje protiv odvlačenja pažnje.

Kada nešto radite ili stvarate, obratite pažnju o čemu još razmišljate. Je li vam dosadno? Jeste li uplašeni ili frustrirani? Ovo saznanje vam može pomoći shvatiti što vas koči, kako biste to riješili i nastavili stvarati.

4. Prigrlite svoje male pobjede

Iza svakog trijumfa se krije mnogo malih pobjeda. Slavite sve te sitne uspjehe, oni su vas približili konačnom trijumfu. Male pobjede su važne jer vam pokazuju koja strategija funkcionira, koje segmente možete poboljšati, kako biste sigurno stigli do cilja.

Majstorstvo nije posvećenost cilju, već konstantna potjera. Kada prigrlite sve svoje male pobjede, možete sebe gurati kako biste ostvarili mnogo više nego što ste ikada sanjali da možete.

K.B.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.