Zagrebački huligani, narkomani i nasilnici oduševili u "Metastazama"

HRVATSKA filmska scena napokon se može pohvaliti jednim pravim naturalističkim filmom koji s umjerenom dozom provokativnosti priča o amoralnosti i beskrupuloznosti likova koje život baš i nije mazio. Film "Metastaze" nastao je prema istoimenoj hit-knjizi talentiranog Ive Balenovića po kojoj je napravljena i uspješna predstava. Priznati hrvatski redatelj, Branko Schmidt, prihvatio se zahtjevnog posla i to je odradio vrhunski.

Film koji će vas ošamutiti

Glumačka postava koju možda i nismo naviknuli gledati zajedno na velikim platnima predvodio je Rene Bitorajac, a uz njega zaigrali su i Rakan Rushaidat, Franjo Dijak, Robert Ugrina, Jadranka Đokić... To nije film koji ćete pogledati čisto radi razonode i "pustiti mozak na pašu" nego će on iz vas doslovno iscrpiti energiju tako da ćete ostati poprilično ošamućeni, baš kao što je bio i voditelj HTV-a Aleksandar Stanković kojeg smo sreli na pretpremijeri filma, ali i na okruglom stolu koji se održao nakon projekcije.

"Na ovaj film možemo gledati kao jedan uradak u kojem je napravljen koncentrat načina reagiranja djela pripadnika mladog naraštaja na ove društvene probleme s kojima se sučeljavamo zadnjih 20-30 godina. Tranzicijske probleme, od nasilja pa do ovisnosti o drogi. Moramo se suočiti da je to ne malen broj naše mladeži", riječi su kojima je profesor Fakulteta političkih znanosti Dražen Lalić otvorio raspravu.

"Ja ne bih identificirao ovo s hrvatskim društvom, u ovom filmu gotovo nema pozitivnog lika. Možemo se solidarizirati s ovim ili onim aspektom nekog lika, ali u cijelosti se ne možemo identificirati ni s jednim od njih. Ovo je jedna inventura svega najgoreg što je zadesilo mladi naraštaj u Hrvatskoj u zadnjih 30-ak godina", rekao je profesor Lalić.

Kako je tema filma zapravo struganje po društvenom dnu koji nas svakodnevno okružuje jer tu se provlače razni karakteri i njihove tragične sudbine, vjerujemo da će ovo potaknuti veliku raspravu, ali i neku vrstu gađenja publike. Pitanje koje se nametnulo samo od sebe je koliko ovaj film zapravo podsjeća na britansku uspješnicu "Trainspotting".

"Neke dodirne točke postoje, ali ne bih uspoređivao ta dva filma, budući da se kroz 'Metastaze' provlači veći broj različitih socijalnih problema, od navijačkog huliganizma pa do PTSP-a. "Film je stvarno dobar, a Bitorajac je odličan u glavnoj ulozi. Pravi je huligan i vidi se da se pripremao i unio cijelog u sebe u lik. Kada bih radio svoju top listu najfilmova ovaj bih uvrstio u 10 najboljih domaćih filmova. Schmidt je napravio odličan posao, to mu se mora priznati", podijelio je s nama Aleksandar Stanković svoje dojmove o filmu. 

Sanja Cicvara
Foto: Vlatka Hren

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.