Zadarski debakl od tri milijuna kuna: "Uhljebi s našom lovom žele ispasti face"

Screenshot: YouTube/Instagram

DVA DANA uoči koncerta pop zvijezde Rite Ore na Višnjiku, glavna tema je slaba prodaja ulaznica i debakl koji bi u petak mogao ostaviti lošu sliku o turizmu grada. Dok nam iz organizacije poručuju da sve ide po planu, gradska oporba, estradni menadžeri, ali i Zadrani misle da su se tri milijuna kuna, koliko koncert prema pisanju lokalnih medija košta, mogla utrošiti u puno bolje projekte.

Prema nekim informacijama prodana je tek 3000 ulaznica, što je manje od pola dvorane. Inače, organizator koncerta je ŠC Višnjik, suorganizator je Turistička zajednica Grada Zadra, uz pokroviteljstvo Grada Zadra. Ukratko, institucije koje se namiruju iz proračuna.

"Što se tiče koncerta, prvi put u Zadru možemo reći da je dovedena aktualna svjetska zvijezda, pošto nastupa diljem svijeta, to je sigurno promocija za grad Zadar, županiju i sam Višnjik. Njezina najava za koncert u Zadru je imala preko pola milijuna pregleda, mislim da grad mora ići u pravcu organizacije i ovakvih koncerata", uvjerava nas direktor ŠC-a Višnjik Denis Karlović.

Ne skriva da je popriličan broj ulaznica podijeljen. Kako kaže, dijeljenje ulaznica dio je poslovnog plana. 

"Ne dijele se šakom i kapom nego s određenim portalima i radijima surađujemo tako da nas reklamiraju, a mi im zato dajemo karte", rekao nam je Karlović.

S nama je podijelio i najnovije informacije o prodaji. Kaže kako je svih 1400 VIP i fan pit ulaznica, koje koštaju 450 kuna, prodano. O ostalih devet tisuća karata koje se prodaju po cijeni od 250 kuna trenutno nema informacije.

Očito je da se troškovi koncerta ne mogu pokriti samo s prodajom ulaznica pa traju pregovori i sa sponzorima, no zasad nije poznato koliko su uspješni. Dok iz Višnjika poručuju da očekuju podršku Grada i Turističke zajednice, iz Grada su odgovorili da ne financiraju troškove organizacije koncerta, nego su u projektu sudjelovali s 50 tisuća kuna za promotivne aktivnosti.

Da je Ritin koncert pogrešna odluka vjeruje dio građana, ali i zadarska oporba.

"Zadar u sezoni nema ozbiljan sadržaj, festival ni manifestaciju, a novac troše na organizaciju događaja koji je na zalazu sezone. Grad ove godine nije dobio novac na natječaju Hrvatske turističke zajednice za nijedan veliki projekt, što je dokaz njihove potpune nesposobnosti", rekao nam je gradski vijećnik SDP-a Jure Zubčić.

"Napravit ćemo koncert koji stvara gubitak, neće dovesti značajni broj gostiju i svi će biti na gubitku. Potpuno su promašeni i termin i izvođač", smatra Zubčić, a s njim se slažu i sugrađani koje smo upitali za mišljenje.

"Zadrani zaslužuju bolje"

"Ovo je klasični primjer kako rade uhljebi. Preko naše love ispasti faca. Zadrani zaslužuju bolje. Ovaj grad je ugostio Pet Shop Boyse, Lenny Kravitza, Prodigy, Seala… I sad smo spali na ovo. Nitko normalan nije protiv koncerata, dapače, to nam treba, ali ne na ovakav način", rekla nam je jedna Zadranka.

"Sve što Zadranima nakon ovog ostaje je hvalisanje lokalnih šerifa da su doveli u Zadar Ritu Oru. A to što sad doslovno mole ljude da s radiopostaja preuzmu karte, nikom ništa. Ne možeš upaliti radio, a da se karte ne dijele šakom i kapom", ispričao nam je jedan građanin.

"Očekujem fini minus"

Za mišljenje smo upitali i estradnog menadžera Zorana Škugora, koji se devedesetih u radu s najvećim domaćim zvijezdama specijalizirao upravo za organizaciju velikih dvoranskih koncerata.

"Ovakav tip koncerta se ne radi u ljetnom terminu u dvorani. Pošto nije zvijezda za stadione i za velike arene od 20 do 30 tisuća ljudi, organizatoru je jedino ostalo da u ljetno vrijeme organizira veću sportsku dvoranu. Ako je istina da koncert Rite Ore u Zadru košta 200.000 eura, ne znam gdje je bila računica organizatora da se isplati organizirati koncert, pa makar imali besplatnu dvoranu. Tu treba dodati troškove reklame, PDV i ZAMP... Ako još moraju platiti tehniku, onda očekujem fini minus", smatra Škugor.

Ipak, direktor Višnjika, svjestan pozornosti koju je pozadinska priča oko koncerta izazvala, tvrdi da će svi troškovi biti objavljeni čim Rita Ora ode iz Zadra i podvuče se crta. 

"Po završetku koncerta sukladno zahtjevima javnosti i gradskih vijećnika dat će se na uvid točni prihodi i rashodi", poručuje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.