VIDEO Rijetka vrsta divlje mačke snimljena na Risnjaku

Foto/video: Željko Raukar

PRELIJEP primjerak, u punoj snazi, iznimno rijetke i zaštićene vrste divlje mačke (Felis silvestris) snimljen je kasno sinoć u Nacionalnom parku Risnjak, neposredno uz Poučnu stazu Leska, i to, što je posebnost, na stablu, vjerojatno prekinut u lovu na pticu ili glodavca, koji pretežito čine njegovu prehranu.

Divlja mačka inače je predak domaće mačke, a mnogi je znaju pomiješati s risom (Lynx lynx) s kojim dijeli i životni prostor i način življenja, ali je ris nekoliko puta veći i drugačije je, vitkije građe tijela.

 

Mačka obično živi u žilištu ili dupljama stabala, a aktivna je uglavnom noću. Ultimativno izbjegava blizinu čovjeka pa je prava sreća sresti ju i naročito snimiti. 

Prije otprilike dva mjeseca autor ovog teksta također je snimio divlju mačku, ali je tumačenje stručnjaka bilo da je riječ o križancu divlje i pitome mačke. Taj je primjerak imao posve drugačiji rep u odnosu na "tupasti", kakav ima autentična divlja mačka.

Uz divlju mačku Nacionalni park Risnjak i uopće Gorski kotar mogu se pohvaliti i stalnom nazočnošću svih triju velikih europskih zvijeri: risa, medvjeda i vuka, te svim vrstama divljači koje obitavaju u europskoj divljini. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.