VIDEO Ostavlja bez daha: Šibenska katedrala nikad nije izgledala ljepše

Screenshot: Vimeo

HRVATSKI majstori timelapse videa Romulić i Stojčić nakon uspješnog videa Hvara koji je korišten tijekom Eurovizije kao dio spota hrvatske predstavnice, izbacili su novi video projekt, a ovog se puta radi o šibenskoj katedrali sv. Jakova koja nikad nije izgledala ljepše.

Štoviše, osječki dvojac već godinama oduševljava svojim radovima, a Hrvatska kroz njihove objektive uvijek nas ostavlja bez daha i služi kao najbolja moguća turistička promocija.

The Cathedral of St. James - Šibenik, Croatia from Romulic & Stojcic on Vimeo.

Inače, katedrala Sv. Jakova u Šibeniku najznačajnije je graditeljsko ostvarenje 15. i 16. st. na tlu Hrvatske. Zbog svojih iznimnih vrijednosti katedrala je 2000. godine uvrštena u UNESCO-ov popis svjetskog kulturnog nasljeđa.

Od 16. stoljeća na katedrali su kontinuirano rađeni brojni manji popravci,prvenstveno zbog propuštanja vode.

U drugoj polovici 19. stoljeća zalaganjem šibenskog arhitekta Paola Bionija i uz potporu austrijske vlade izvršena je temeljita i sveobuhvatna restauracija (1843-1860).

Nakon drugog svjetskog rata u cijelosti je obnovljena sakristija (1947.-49.), a izmjenom željeznih zatega (1961.) izvršena je statička sanacija katedrale.

Tri granate ispaljene s broda bivše JNA 18. rujna 1991. g. probile su kupolu katedrale. Sanacija oštećenja kupole izvršena je od 23. kolovoza 1996. do 14. ožujka 1997, a program održavanja (čišćenje) i nadgledanja se nastavlja i dalje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.