VIDEO 20 stvari koje možda niste znali o Tupacu

Foto: Press

DVADESET godina prošlo je od tragične smrti Tupaca Shakura, jednog od najpoznatijih repera svih vremena i umjetnika čiji je neizbrisiv trag na sceni i dalje vidljiv.

Čak i ako se ne nalazi na vrhu vaše liste najboljih, nemoguće je zanemariti golemi utjecaj koji je njegovom smrću samo dodatno osnažen.

Njegova karijera trajala je relativno kratko (od prvog do posljednjeg albuma prošlo je samo pet godina), ali Tupac je bio i ostao kvintesencijalni predstavnik zapadne obale, a fanovi i glazbenici na koje je utjecao o njemu i danas pričaju na isti onaj način na koji rock fanovi pričaju o Elvisu, Beatlesima ili Kurtu Cobainu.

Kako bismo obilježili 20 obljetnicu njegove smrti, skupili smo dvadeset manje poznatih informacija o legendarnom reperu.

1. Tupacovo pravo (ili prvo) ime je Lesane Parish Crooks, a njegova majka Afeni Shakur dala mu je novo ime, Tupac Amaru, kad je imao nešto manje od godinu dana. Ime je dobio po južnoameričkom revolucionaru Tupacu Amaru koji je vodio pobunu protiv Španjolaca. "Tupac Amaru" na arapskom znači "blještava zmija", a Shakur "zahvalan Bogu".

2. Tupacova majka Afeni Shakur bila je aktivna članica Crnih pantera, a Tupac je rođen mjesec dana nakon što je na oslobođena od optužbi za urotu protiv vlade SAD-a. U zatvoru je završila u petom mjesecu trudnoće.

3. Iako je kasnije razvio daleko žešći imidž, pohađao je srednju umjetničku školu u Baltimoreu, bavio se baletom i glumio u predstavama (oduvijek je želio biti glumac, a san mu se kasnije i ostvario). U Baltimoreu je počeo i repati, ali tada se još zvao MC New York.

4. Tijekom srednje škole pridružio se komunističkoj organizaciji Young Communist League USA.

5. Nakon što se preselio u Kaliforniju, stvari nisu krenule onako kako je zamislio pa je gotovo dvije godine proveo kao beskućnik, seljakajući se od jednog skloništa do drugog.

6. 1990. započela je njegova karijera, ali ne karijera repera već plesača grupe Digital Underground čiji je spot "Same Song" i prvi u kojem se pojavio.

7. Tijekom okršaja s policijom 1993., Tupac je upucao dva policajca, jednog u nogu, a drugo u stražnjicu. Međutim, optužbe su kasnije odbačene nakon što je otkriveno da su policajci bili pod utjecajem alkohola, da su posjedovali ukradeno oružje te da su lagali policajcima koji su uzeli njihove izjave.

8. Iako je oružje bilo učestala pojava u njegovu životu, prvi tekst koji je ikad napisao bio je onaj o važnosti zakonske kontrole oružja. Naime, inspirirala ga je smrt njegova prijatelja koji je upucan. No, kako je vrijeme odmicalo mijenjao se i njegov stav prema oružju zbog čega se često znao naći na udaru kritika.

9. Omiljeni glumac slavnog repera bio je Jim Carrey, a njih dvojica su se i dopisivali kada je Tupac bio u zatvoru.

10. Tupac je bio prilično uspješan glumac, a čak su i kritičari prepoznali njegov talent na velikom platnu. Nažalost, često je birao pogrešne projekte, a zbog problema koje je imao s redateljima neki odlični filmovi su mu promakli. Jedan od filmova u kojima se želio pojaviti bio je i nezaboravni "Forrest Gump" u kojem je trebao zaigrati lik Bubbe.

11. Tupac je brojnim intervjuima isticao niz umjetnika i umjetničkih djela koja su utjecala na njega. Obožavao je "Les Miserables" i Shakespearea.

"Shakespeare je pisao neke od najsirovijih priča. Pogledajte samo Romea i Juliju, to je bilo neko ozbiljno ghetto sranje. Taj lik Romeo je kao član Bloodsa, a zaljubljuje se u Juliju, djevojku koja pripada Cripsima, i svi su protiv njih. Moraju se uokolo šuljati i na kraju umru bez razloga. Tragična priča", rekao je Tupac.

12. To se možda ne čujem u njegovim tekstovima, ali Tupac je bio veliki fan Sinead O'Connor, Kate Bush te grupa Culture Club i U2.

13. Njegov legendarni dvostruki album "All Eyez On Me" završen je u samo dva tjedna i prvi je dvostruki rap album u povijesti. Prva snimanja započela su samo nekoliko sati nakon njegovog izlaska iz zatvora.

14. Čak i godinama nakon njegove smrti, Tupacova glazba zarađivala je milijune. Forbes piše kako bi reper, da je ostao živ, na računu imao više od 40 milijuna dolara čak i da nije snimio jednu jedinu novu pjesmu.

15. Nije tajna da su Tupac i Madonna bili u vezi. No, ono što je manje poznato jest da je Madonna htjela s njim imati djecu. Iako je kasnije pričala o njihovoj vezi, nikad nije komentirala ove napise.

16. Shakur je tijekom posljednjih dana života snimio preko 150 pjesama, a znao je snimiti i po tri pjesme dnevno. Svoje je versove snimao otprve i bio je uvjeren da reperi koji to nisu u stanju, nisu spremni baviti se tim poslom.

17. Prije nego je njihov sukob pokrenuo "rat" istočne i zapadne obale, Notorious B.I.G. i Tupac bili su prijatelji, a zajedno su snimili i legendarni freestyle.

No, sve je završilo ovako:

18.  Čak i 20 godina nakon njegove smrti, fanovi i teoretičari zavjera i dalje razbijaju glave oko toga tko je ubio repera i zašto. Postoji gomila teorija, ali pravi odgovor još uvijek nemamo.

Dežurni krivci trenutno su njegov tadašnji menadžer Suge Knight koji je navodno krivnju pokušao svaliti na članove bande Crips. Drugi po redu je pokojni reper Notorious B.I.G., treći je Orlando Anderson koji se reperu odlučio osvetiti zbog tučnjave, a četvrti na listi je Sean Combs poznatiji kao Puff Daddy.

Naime, Duane Keith “Keffe D” Davis, ujak Orlanda Andersona, prilikom policijskog ispitivanja priznao je da je upravo Combs naručio ubojstvo, ali i da navodnih milijun dolara nikada nije isplaćeno zbog čega je gotovo nemoguće dokazati njegovu krivnju na sudu.

19. Nakon što je kremiran, članovi njegove grupe Outlawz, pomiješali su njegov pepeo s marihuanom i popušili ga. Iako neki smatraju da je riječ o urbanom mitu, mnogi su reperi u kasnijim intervjuima potvrdili ovu neobičnu priču.

20. Tupac Shakur svoju je tvrtku za publishing preimenovao u Joshua's Dream (prije se zvala Ghetto Gospel) u čast 11-godišnjeg Joshue Torresa, velikog obožavatelja koji je umirao od komplikacija povezanih s mišićnom distrofijom. Kako bi ga malo oraspoložila, njegova je majka nazvala Tupaca i zamolila ga da popriča s njezinim sinom. Shakur ne samo da je nazvao dječaka već je i sjeo na avion i posjetio ga. Dva sata nakon posjeta, Joshua je preminuo. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.