Foto: Press
UZ VRHUNSKE delicije hrvatskih i inozemnih chefova Hrvoja Zirojević, Brace Sanjina i Mihaela Noβa, koktele najboljeg hrvatskog barmena Jure Vojkovića, delicije slastičarke Marije Gudelj specijalizirane za francuske slastice te vina vrhunskih stručnjaka sommeliera Siniše Koceića i Željka Bročilović Carlos te uz banqut kojeg je pripremio Nikola Eterović imali smo priliku uživati u gastro spektaklu kojeg je pripremila Visoka škola Aspira u Splitu.
Podršku otvaranju studija su pružili i drugi chefovi koji će biti mentori na studijskom programu poput Ivana Pažanina, Antuna Niševića, Dina Galvagne itd. Spektakl je započeo prezentacijom studija Gastronomije Ivane Jadrić, prodekanice za nastavu i kvalitetu te osvrtom Denisa Galića, savjetnika studija o važnosti kreiranja ovakvog studija u današnjem izazovnom gastronomskom svijetu.
Nakon navedenog je slijedio okrugli stol kojeg je moderirao Ivica Đuzel, tematike: “Važnost visokoškolskog obrazovanja za ugostiteljska zanimanja“, svoje viđenje problema pružili su Olivera Shejbal i Sanja Bareza ispred Ministarstva turizma, potom Joško Stella, Direktor Turističke zajednice Splitsko dalmatinske županije, Denis Galić – osnivač tvrtke HGE consilio, nastavnik i savjetnik na Aspirinom studiju Gastronomije, magistar gastronomije, koji je uz Ekonomski fakultet završio i Cordon Bleu.
Također, Galić je i HACCP-predavač i sommelier s hrvatskom diplomom, Dragan Kostadinović – osnivač agencije SHUTTLE koja je kroz svoj brend Taste Dalmatia, specijalizirana za gastronomske ture te predsjednik Nadzornog odbora Udruge Hrvatskih putničkih agencija i predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK Split te Sandra Čanić, voditeljica ljudskih potencijala Radisson blue Resort Split i predstavnica Hrvatske udruge poslodavaca.
Zajedno su se usuglasili da percipiraju gastronomiju kao važan element povećanja kvalitete naše turističke ponude, ali i produljenje turističke sezone te da će svatko u okviru svojih mogućnosti i kruga djelovanja raditi na poboljšanju istoga. Sigurno je da je školovanje kadra izuzetno potrebno i to je ključ uspjeha razvoja turizma – sami čovjek.
Zaključak cijelog događaj jeste da smo do sada imali vrhunske autohtone namirnice, izvrsne predispozicije jedino nam je nedostajao školovani visokoškolski kadar – što više neće biti problem!
Aspira – studiraj srcem!
Prijemni postupak: 23. rujna 2016.
Menori na studiju gastronomije
Obrazovanje budućih nositelja razvoja hrvatske gastronomije i enologije prati aktualna svjetska kretanja i trendove. Kao jedna od ključnih unaprijed definiranih značajki je izvrsnost u svakom segmentu studiranja, što će rezultirati izobrazbom vrhunskog kadra koji će već nakon završenog studija imati znanja koja zadovoljavaju najviše svjetske standarde gastronomije.
Studenti će kroz modernu nastavu aktivno raditi, vježbati i učiti od mnogih uglednih chefova, među kojima su Andrej Barbieri, Denis Galić, Dino Galvagno, Antun Nišević, Branko Ognjenović, Zdravko Perić, Braco Sanjin, Zdravko Tomšić, Denis Zembo, Hrvoje Zirojević i Vincenzo Guarino i Stefano Ciotti (nositelji Michelinove zvjezdice). Biti će u mogućnosti sudjelovati na njihovim seminarima i radionicama, a naučena znanja primjenjivati će u moderno opremljenim kuhinjama te će kroz terensku nastavu steći posebno iskustvo upoznavanja hrvatske i svjetske gastro-enološke ponude.
Također, učiti će i od nagrađivanih sommeliera poput Siniše Koceića, Željka Bročilovića Carlosa, barmena Jure Vojkovića, bariste Tomislava Mrdeže te Tonća Drlje koji će ih upoznati sa suvremenim trendovima u posluživanju. Kao gosti predavači sudjelovat će i svjetski stručnjaci iz područja gastronomije poput osnivačice i urednice američkog časopisa Gastronomica Darre Goldstein te mnogi drugi.