Umrla Glenda Jackson, dvostruka oskarovka i bivša političarka

Foto: EPA

UMRLA je Glenda Jackson, dvostruka oskarovka, glumica i političarka, javlja BBC.

"Glenda Jackson, dvostruka dobitnica Oscara, glumica i političarka, jutros je umrla mirno u svom domu u Blackheathu u Londonu nakon kratke bolesti, uz svoju obitelj", napisao je u priopćenju njezin agent Lionel Larner.

Nedavno završila snimanje filma

Jackson je odrasla u radničkoj obitelji i neko je vrijeme radila u ljekarni. Nakon studija na Kraljevskoj akademiji dramske umjetnosti debitirala je u kazališnoj predstavi Separate Tables. Godine 1963. imala je i filmski debi u sportskoj drami This Sporting Life. Tri godine kasnije glumila je u filmu Kena Russella Women in Love. Zbog uloge u tom filmu nagrađena je Oscarom.

Proslavila ju je i uloga u filmu The Music Lovers, gdje je glumila nimfomansku suprugu Petra Čajkovskog. Glumila je i kraljicu Elizabetu u BBC-jevoj mini-seriji Elizabeth R. Zbog uloge u komediji A Touch of Class dobila je Zlatni globus. Glenda se s vremenom sve manje posvećivala glumi, a sve više politici.

Godine 1992. potpuno se povukla iz glume kada je kao zastupnica Laburističke stranke izabrana u Parlament. Godine 2015. povukla se iz politike, a kasnije se ponovno vratila glumi. Godine 2020. osvojila je Baftu za svoju povratničku ulogu u TV drami Elizabeth Is Missing. Nedavno je završila snimanje filma The Great Escaper.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.