U kanalizaciji Seula pronađene visoke koncentracije Viagre

Foto: 123rf

VISOKE koncentracije Viagre i drugih lijekova koji se koriste za liječenje erektilne disfunkcije pronađene su u seulskim otpadnim vodama, a očekuje se da će se njihova prisutnost u urbanom području povećati, objavili su južnokorejski znanstvenici.

Prisutnost kemikalija koje se koriste u tim lijekovima - inhibitora fosfodiesteraze-5 (PDE-5i) - bila je velika vikendom u postrojenjima za pročišćavanje otpadnih voda u Gangnamu, u kojem se nalaze noćni klubovi, barovi i lokali s prostitutkama, pokazalo je novo istraživanje.

"Procijenili smo da je količina potrošnje PDE-5i 31 posto veća nego u područjima s manje noćnog života", napisali su znanstvenici u radu objavljenom u časopisu Scientific Reports.

Stručnjaci su proučavali prisutnost kemikalija u dotoku i otpadnoj vodi dvaju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (STP) u glavnom gradu Južne Koreje, kao i u prihvatnim vodama.

"Uređaji za pročišćavanje otpadnih voda nisu mogli prihvatiti količine tih kemikalija"

Njihova je istraga pokazala da postojeći uređaji za pročišćavanje otpadnih voda "nisu mogli prihvatiti" količine tih kemikalija.

"Jedva su u kućnim otpadnim vodama preradili PDE-5i i na kraju ih ispuštali", navodi se u radu.

"S obzirom na sve veće tržište, može se očekivati da će se sve više PDE-5i ispuštati u urbanim područjima", dodaje se.

Oko 23 posto južnokorejskih muškaraca u dobi od 30 do 39 godina pati od erektilne disfunkcije, pokazuju studije, a ukupna prodaja PDE-5i prvih 20 korejskih farmaceutskih tvrtki dosegla je 133 milijuna dolara u 2019. godini.

Zbog učinkovitosti u poboljšanju spolnih performansi muškaraca, kemikalija se često ilegalno koristi u mnogim zemljama kao sastojak medicinskih tonika, dodatak prehrani i biljni dijetetski proizvod.

Nedavno istraživanje otkrilo je PDE-5i i njihove analoge u 80 od 188 namirnica i dodataka prehrani koji se prodaju u Koreji.

Oko 322 milijuna pacijenata u svijetu patit će od erektilne disfunkcije 2025. godine, a predviđa se da će prevalencija poremećaja u Aziji skočiti s 87 milijuna u 1995. na 200 milijuna u 2025. zbog starenja stanovništva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.