Twitter je bijesan zbog Kleopatre crnkinje u dokumentarcu Jade Pinkett Smith

Screenshot: YouTube

OBJAVLJEN je trailer za novu Netflixovu dokumentarnu seriju Kraljica Kleopatra koja bi se trebala početi prikazivati 10. svibnja ove godine. Seriju je producirala Jada Pinkett Smith, a serija će Kleopatru prikazati kao crnkinju.

Na YouTubeu je trailer za samo četiri dana skupio 222 tisuće dislajkova, a lajkalo ga je dvadesetak tisuća ljudi. Internet je bijesan na Netflix i Jadu Pinkett Smith jer, kako kažu, Kleopatru prikazuju kao crnkinju. 

 

Jedna od žena koje se pojavljuju u traileru jasno kaže: "Nije važno što su vam rekli u školi, Kleopatra je bila crnkinja."

Twitter se užario od komentara

Serija Queen Cleopatra je odmah postala top tema na Twitteru. Tviteraši su bijesni zbog prikaza Kleopatre kao crnkinje i seriju Jade Pinkett Smith nazivaju "blackwashingom". Posebno je problematično, smatraju, što se radi o dokumentarnoj seriji.

Zbog Kleopatre crnkinje bijesni su Grci i Egipćani, ali i brojni povjesničari. Na internetu je nekolicina ljudi iz Egipta pokrenula i peticiju protiv serije u kojoj se Kleopatra prikazuje kao crnkinja, ali je peticija brzo uklonjena.

Netflix opet povijesno bijeli lik prikazuje kao crnca, ovaj put je to kraljica Kleopatra koja se transformira u crnkinju unatoč tome što znamo da je bila bjelkinja makedonskog/grčkog podrijetla, kao i svi vladari iz dinastije Ptolemej", pišu.

"Kleopatra NIJE bila crnkinja, bila je GRČKA kraljica Egipta i prekrasna je veza između grčke i egipatske civilizacije. Još gore, izvršni direktor tvrtke Netflix je Grk Ted Sarandos. On dopušta falsificiranje grčke povijesti", piše grčki novinar Paul Antonopoulos.

Bijesni su i ljubitelji egiptologije i poznati Egipćani.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.