Tjednih Top 5: Najšokantniji videospotovi

PROŠLOG tjedna velika se prašina podigla oko tobože šokantnog novog spota Eryke Badu za pjesmu "Window seat" pa smo ponovno imali prilike vidjeti staro dobro zgražanje nad golotinjom koja kvari um, gledatelja tjera u grijeh i nutka ga da zagrize u zabranjeno voće. Ovom prilikom pred vama se nalazi selekcija pet šokantnih spotova koji su vrlo brzo naišli na zabranu i uz koje "Window seat" izgleda kao epizoda SpužvaBoba Skockanog.

1. Justice - Stress

Alex Anthonyja Burgessa rekao bi "malo starog dobrog ultra-nasilja". Pariški electro dvojac Justice svojim je spotom izazvao buru reakcija koje su krenule od osude prikaza uznemirujućeg ponašanja tinejdžera i završile na prozivanju zbog rasizma (jer nasilnici su redom pripadnici manjina). Od samog početka bilo je jasno da spot koji prikazuje skupinu dokonih tinejdžera u luđačkom i ekstremno nasilnom pohodu gradom neće naići na dobar prijem. Spot je, naravno, zabranjen, a u manje od 24 sata nakon Internet objave skupio je više gledatelja nego bi to učinio u godini dana prikazivanja na televizijama. Članovi grupe poručili su da ovdje nije riječ o promicanju maloljetničke delinkvencije već prikazu realnog stanja u pariškom predgrađu koje vrvi klincima koji nasiljem reagiraju na stres izazvan kulturom straha.

Ako vam ovo nije dovoljno, obratiti pažnju i na: Rubber Johnny (Aphex Twin), Come to daddy (Aphex Twin), Revolution Action (Atari Teenage Riot).

2. Queen - Body Language

Singl iz 1982.po maločemu se može mjeriti s ostatkom ekipe koja se nalazi na ovom popisu, ali "Body Language" legendarnog rock sastava Queen mogli bi strpati u kategoriju "ovako su se šokirali naši stari". Prikaz znojnih tijela koja se dodiruju u današnje vrijeme djeluje kao svaki drugi spot teen zvjezdica, ali 1982.ovo je izazivalo sablazan i u konačnici učinilo "Body language" prvim spotom koji je MTV odbio prikazati.

Za još šokova iz davnih dana pogledati: Like a prayer (Madonna), Girls on film (Duran Duran), Arise (Sepultura), Jeremy (Pearl Jam), Dis-Moi, Dis-Moi (Mitsou), Jesus Christ pose (Soundgarden).

3. The Prodigy - Smack My Bitch Up

Raditi popis najšokantnijih spotova i na listu ne uvrstiti spot koji je već ušao u legendu, bilo bi pogrešno. "Smack my…" u usporedbi sa "Obscure" japanskog benda Dir en Gray ili "Blood freak" Necrophagie djeluje kao dječja igra, ali radi se o spotovima za one s jakim želucem i visokim stupnjem tolerancije za krvave nebuloze. Navući kontroverzu u pravilu je mačji kašalj jer dovoljna je golotinja i nasilje, ali "Smack…" se u tom kontekstu razlikuje od niza šok-rokera i četverominutnih porno filmova jer radi se o zanimljivom izokretanju uvriježenog stava da su samo muškarci nasilnici. Kao što to i inače biva sa nepopularnim stavovima, udruge su pobunile, spot je zabranjen (kasnije se prikazivao samo nakon ponoći), a zahvaljujući drami, singl je postao svjetski hit.

A za one koji ne žele čekati ponoć: Happiness in slavery (Nine Inch Nails), Rock DJ (Robbie Williams), Heart Shaped Box (Nirvana), (s)AINT (Marilyn Manson), Gutta Time (Master P).

4. The Hickey Underworld - Blonde Fire

Za početak, čitatelje valja upozoriti da se radi o spotu koji nije za svačije oči. Belgijski metal bend uposlio je zemljaka i dokazanog redatelja reklama, Joea Vanhoutteghema kojem je ovo ujedno i prvi spot. U jednom od intervjua redatelj je istaknuo kako je spot na papiru djelovao gotovo šaljivo jer priča prati samotnog umjetnika koji stvara vlastiti svijet. Naravno, ova "pozitivna priča" pretvorila se u horor koji su mnogi gledatelji proglasili neukusnim i uznemirujućim.

Ljubitelji neukusnog i uznemirujućeg mogli bi biti zainteresirani i za: Viðrar Vel Til Loftárása (Sigur Ros), Y Control (Yeah Yeah Yeah's), Turn the page (Metallica), A.D.I.D.A.S. (Korn), R. A. The Rugged Man (I Shoulda Never), Stinkfist (Tool), Closer (Nine Inch Nails), Pagan Poetry (Bjork), Bastard (Metal on Metal).

5. Rammstein - Pussy

Zahvaljujući politici YouTubea, necenzuriranu verziju ovog spota možete pronaći samo na alternativnim lokacijama. Redatelj Jonas Akerlund koji iza sebe ima spotove cijele vojske svjetski poznatih imena (Madonna, Paul McCartney, Robbie Williams, Lenny Kravitz, Lady Gaga) ovim je uratkom pogodio 'u sridu' jer o kontroverznom su se materijalu raspisale sve svjetske tiskovine i portali. Ipak, ovo nije jedina kontroverza u njegovoj karijeri jer mnogi će se prisjetiti podjednako šokantnih "Try try try" Smashing Pumpkinsa i "Fuel for hatred" Satyricona koji su također omiljena meta udruga diljem planete.

Ljubitelji ovog izričaja trebali bi provjeriti: Loose (Spank Rock), Tip Drill (Nelly), Juicebox (The Strokes), Men's Needs (The Cribs), Bottom Feeders (Smut Peddlers), Reach Out (Hilary Duff), Beliy Plashchik (t.A.T.u.), Rado ide Srbin u vojnike (Let 3).

> Ostale komentare autora možete pročitati ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.